anchetaonline.ro

La Muzeul Național de Istorie. Albumul Marii Uniri, expus pe 1 Decembrie

de | 30.11.2022 19:49 | Știri, Cultură, După locație, După subiect, Național

Istoria face parte din noi, din ceea ce suntem astăzi. Iar pentru a ne dezvolta trebuie să ne cunoaștem trecutul. Mâine, de 1 Decembrie, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a anunțat că expune, cu prilejul Zilei Naționale a României, un bun cultural aparte – albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza, exemplarul dedicat lui Vasile Goldiș, artizan al Marii Uniri.

Disponibilă publicului până pe 4 decembrie

sursa foto MNIR - La Muzeul Național de Istorie. Albumul Marii Uniri, expus pe 1 Decembrie

Piesa de patrimoniu expusă de Ziua Națională a României la MNIR are o istorie aparte. Aceasta a fost realizată de Samoilă Mârza special pentru Vasile Goldiș, având pe copertă titlul de ”Album”, numele lui Vasile Goldiș și anul 1918.

fasie de panza alba sursa foto MNIR - La Muzeul Național de Istorie. Albumul Marii Uniri, expus pe 1 Decembrie

”Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâșie de pânză albă, având cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripționat cu cerneală anul ”1918”, brasardă purtată la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, se mai arată în anunțul făcut de MNIR. E important de precizat că micro-expoziția ai căror curatori sunt dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător în cadrul MNIR, și dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al MNIR, poate fi vizitată până duminică, 4 decembrie 2022. E bine de precizat că Samoilă Mârza a fost un fotograf român, cunoscut mai ales pentru realizarea singurelor clișee fotografice care surprind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, iar Vasile Goldiș a fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Sursă foto: Facebook Muzeul Național de Istorie a României

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mai multe zile libere pentru angajații din România

Citește articolele pe același subiecte: 1 Decembrie
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare: