anchetaonline.ro

Zile libere plătite în 2023! Cum se acordă acestea

de | 23.01.2023 20:02 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Zile libere plătite în 2023! Cum se acordă acestea

Încă din toamna anului 2022, în Codul Muncii au fost făcute modificări importante privind concediile acordate de către anagajatori.

Potrivit prevederilor, salariații din România beneficiează de mai multe zile libere, în cazul anumitor urgențe în familie sau a unor evenimente deosebite. Aceste zile se acordă pe lângă concendiul de odihnă și sunt plătite de către firma la care ești angajat.

Un nou tip de concediu va apărea în România, potrivit unei norme introduse în Codul Muncii.

Angajatorul este obligat să acorde pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la cererea lucrătorului, a unui concendiu de îngrijitor sau de sprijin personal a unei rude, ori a unei persoane care locuiește în aceeași casă și are nevoie de ajutor sau din cauza unor probleme grave de sănătate.

În cazul în care acest tip de concediu nu este acordat, angajatorul riscă o amendă de la 4.000 la 8.000 de lei.

În anumite cazuri, salariații pot absenta mai mult de 10 zile de la locul de muncă. Este vorba despre anumite situații neprevăzute, precum o situație de urgență în familie cauzată de un accident sau o boală. Lucrătorul trebuie să anunțe în prealabil absența sa, iar perioada de absentare va fi recuperată ulterior.

Mai mult, potrivit noilor prevederi, angajații vor avea dreptul de a cere trecerea pe un post vacant care îi oferă condiții de muncă mai bune, după ce și-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator.

Foto descriptiv Ego.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Amenzi 2023: Cât riști să scoți din buzunar dacă n-ai permisul auto la tine

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: