Cod Rutier 2023. Ce amenzi pot primi șoferii prinşi butonând telefonul la volan?

de | 23.01.2023 19:50 | Știri, Lifestyle, Național

  • Atenție șoferi! Se dau amenzi mari dacă sunteți prinși butonând telefonul mobil!

 

Zilnic, o mulțime de șoferi sunt prinși vorbind la telefonul mobil în timp ce sunt la volan. Mai grav este că foarte mulți au provocat sau au fost implicați în accidente rutiere din cauza neatenției cauzate de aceste dispozitive.

Activități precum: vorbitul la telefon , mesajele scrise sau live-urile făcute cu telefonul ,nu ar trebui să existe la volan iar de anul acesta sancțiunile sunt mai drastice pentru șoferii prinși de polițiști nerespectând legea.

Conform modificărilor Codului Rutier aceștia riscă suspendarea permisiului auto pentru 60 de zile, în loc de 30 de zile.

sofer cu telefonul

De asemenea șoferii prinși la volan cu telefonul mobil riscă să primească amenzi între 580 şi 1.160 de lei, asta însemnând între patru şi opt puncte de amendă. Valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei.

Trebuie precizat faptul că în cazul achitării amenzii în 15 zile lucrătoare, suma va fi redusă la jumătate.

În ceea ce privește punctele de penalizare, acestea vor fi șterse după șase luni.

amendă politist telefonul

Mai jos sunt sunt prezentate prevederile Codului Rutier valabil pentru anul 2023 în cazul şoferilor care sunt prinşi folosind telefonul mobil în timp ce conduc un autovehicul:

 

Art. 100. punctul 3

  1. h) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

 

. 101. punctul 19

  1. h) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

 

Art. 108.

– punctul 6) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:

  1. b) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip “mâini libere

 

(4) Clasele de sancţiuni:

  1. a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
  2. b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
  3. c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
  4. d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
  5. e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, “se arată în Codul Rutier 2023.

 

Foto descriptiv

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: