Liber la traseism politic? Sunt anunțate discuții despre comasarea alegerilor

de | 08.02.2024 11:26 | Național, Politic

Dacă se aprobă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentarele, aleșii locali vor putea candida în iunie 2024 pentru orice partid, fără a risca să își piardă mandatul dacă își schimbă formațiunea politică, arată cei de la Libertatea, citând surse de la vârful Coaliției. Vă reamintim că astăzi liderii PNL și PSD vor discuta subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu locale, în 9 iunie, dar şi varianta unei comasări a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.

O eventuală modificare a legislaţiei, pentru a permite organizarea în acelaşi timp a mai multor runde de alegeri, ar trebui votată în Parlament până la finalul lunii martie. Conform legislației în vigoare, mandatul aleșilor locali se termină la finalul lunii septembrie, iar dacă își schimbă partidul în timpul mandatului își pierd funcția. Potrivit sursei citate, se pune în discuție o legislație tranzitorie, valabilă doar pentru alegerile din 2024, pentru a permite primarilor în funcție să candideze pentru orice partid, fără a-și pierde mandatul. Totodată, o discuție este legată și de prefecții care vor candida la alegerile locale. Aceștia vor trebui să plece din funcție cu 55 de zile înainte de data alegerilor locale. O a treia modificare luată în discuție va fi legată de viza de flotant (legislația interzice eliberarea cu șase luni înainte de alegeri a vizelor de flotant). Aici s-ar putea discuta despre o posibilă derogare.

Foto descriptiv. Sursă foto: roaep.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

După programul e-Factura, apare e-TVA

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: alegeri

Ultimele articole