Lorena Toma restaurează în regim privat casa lui Din Vasilescu – artistul Moromeților

de | 04.11.2023 22:30 | Județean, Cultură, Din ediția tipărită, Importante, Lifestyle

În cadrul Galeriei de Artă Naivă Pitești, din cadrul Muzeului Județean Argeș, a avut loc un dublu eveniment: Expoziția Națională de Artă Naivă și Expoziția Retrospectivă „Constantin Vasilescu” (Din Vasilescu) – comemorarea a 40 de ani de la moartea artistului.

Cunoscut drept artistul Moromeților, Din Vasilescu, originar din comuna Miroși, a îmbogățit moștenirea artistică a județului Argeș prin numeroasele sale lucrări. Atât el, cât și fratele acestuia, Anghel Vasile, au expus la nivel național și internațional, iar pe artist îl regăsim inclusiv în romanul „Moromeții”, modelând în lut chipul lui lie Moromete, în Poiana lui Iocan. În cadrul expoziției, vizitatorii pot admira 40 dintre lucrările lui Din Vasilescu.

Surprinzătoare în eveniment s-a remarcat prezența fostului manager al Casei de Cultura Bascov, Lorena Toma, care a răspuns invitației directorului Cornel Popescu, în calitate de rudă a marilor artiști și de posesoare a casei acestora.

Lorena Toma ne-a declarat că intenționează să reabiliteze casa artiștilor și să o transforme în centru muzeal expozițional pe care să îl introducă ulterior în circuitul cultural rural, totul cu fonduri proprii.

Sevastian Tudor, fostul director al Teatrului „Alexandru Davila”, a apreciat inițiativa, domnia-sa exprimându-și dezamăgirea față de autoritățile competente care nu se implică în salvarea acestor case ce au aparținut artiștilor naționali.

După ce a achizționat casa, Lorena Toma a găsit aici mostre de istorie, cum ar fi corespondența artiștilor cu Marin Preda, dar și mărturii scrise ale celor care l-au cunoscut pe marele scriitor și care l-au perceput prin propriul filtru.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Primăria Pitești se mută în locul Consiliului Județean Argeș

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/carmen-buliga/" target="_self">Carmen Buliga</a>

Articol scris de Carmen Buliga

Ziarist cu peste 20 de ani de experiență în televiziune, radio, presă scrisă si online, licențiată Facultatea de Jurnalism-Universitatea de Stat Pitești. Pasiuni: jurnalism, literatură, sport.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole