anchetaonline.ro

Macron despre aderarea României la Schengen: „Dorim ca dosarul să progreseze”

de | 15.06.2022 11:46 | Știri, După locație, După subiect, Național, Politic

În această dimineață, președintele Klaus Iohannis și președintele Franței, Emmanuel Macron, s-au întâlnit la Baza Mihail Kogălniceanu, cei doi discutând despre consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, aderarea României la Spaţiul Schengen, dar şi despre evoluţia situaţiei de securitate din regiune, potrivit News.ro.

Am avut o discuție cuprinzătoare cu Președintele Macron și cu privire la perspectivele extinderii spațiului Schengen și am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni” a declarat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a specificat că au existat discuții și cu privire la sprijinul pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova în fața provocărilor cu care se confruntă în urma crizei de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Emmanuel Macron a spus despre aderarea României la spațiul Schengen că dosarul trebuie să progreseze, Franța fiind alături de România.

Dorim ca dosarul să progreseze, Franța e alături de România. România poate să conteze pe fraternitatea Franței.

Le sunt recunoscător militarilor francezi aflați în România. Suntem mândri că suntem aici în România. Dorim să continuăm misiunea din România”, a declarat președintele Franței.

Totodată, Macron a spus că poziție Franței privind războiul din Ucraina este clară încă din prima zi.

În fața războiului dus de Rusia, poziția Franței e clară din prima zi: mai întâi să facem totul pentru a stopa războiul, apoi sancționarea Rusiei, care este responsabilă de rzăboi. Am știut să susținem unitatea europenilor sub președinția rotativă a UE. Vom continua să susținem Ucraina pentru a se apăra, economic, financiar, umanitar. Aceasta e poziția Franței și a UE, fără nici un compromis. Dar știm că trebuie să construim și pacea. Noi europenii împărtășim același continent, Rusia va rămâne acolo unde e. Rusia e o putere de temut și nu vrem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câștige, trebuie să negociem. Președintele Ucrainei va trebui să negocieze cu Rusia. Noi europenii vom aduce garanții de securitate”, a adăugat Macron.

Amintim că aceasta este cea de-a treia vizită a lui Macron în România, și prima de când a fost reales președintele Franței.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Macron vine în România! Întrebarea tuturor: vine și Brigitte?

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Emmanuel Macron | Klaus Iohannis | Rusia | Ucraina