Dorin Mărăşoiu – audiat ca martor în ancheta defrişărilor din pădurea fostului premier Florin Cîţu

de | 27.10.2022 21:30 | Eveniment, Importante, Știri

În ultimii ani, mii de arbori de pe 75 de hectare de pădure din zona staţiunii Voineasa, din judeţul Vâlcea, au început să dispară de pe faţa pământului. Pădurea respectivă aparţine fostului premier liberal Florin Cîţu şi fratelui acestuia, George Cîţu, care au preluat-o de la părinţi prin donaţie. Până în urmă cu doi ani, o bună parte din această pădure a fost gestionată pentru o vreme de Ocolul Silvic Privat „Stejarii Muscelului”, al cărui şef de ocol este argeşeanul Dorin Mărăşoiu.

Silvicultorii din cadrul acestui ocol au sesizat organele penale cu privire la masacrul pădurilor de pe terenul fraţilor Cîţu, Dorin Mărăşoiu fiind de altfel audiat la IJP Vâlcea ca martor. Săptămâna trecută reporterii Antena 3 au reuşit să stea de vorbă şi cu fratele fostului premier pe tema acestui scandal, în jurul căruia planează în continuare un mister cu iz de muşamalizare.

padure voineasa citu defrisata

De când s-a construit  Transalpina, zona staţiunii Voineasa a devenit raiul investitorilor în turism. Aici, la doi paşi de Transalpina Ski Resort, familia fostului premier Florin Cîţu deţine 75 de hectare de pădure şi, potrivit informaţiilor apărute în presa ultimilor ani, ar vrea să construiască la rândul ei o pârtie de schi cu tabără de schi, un hotel, case de vacanță, restaurante, complex comercial, păstrăvărie, amfiteatru exterior și câte şi mai câte. Un proiect imobiliar destul de dificil de înfăptuit, având în vedere că, pentru a construi pe un astfel de teren, acesta ar trebui scos din fondul forestier înainte de a fi trecut în intravilan.

Coincidenţă fericită pentru fraţii Cîţu, taman când puneau bazele acestui proiect ambiţios, arborii de pe cele 75 de hectare au început să fie atacaţi de ipidae, o specie de insecte care atacă scoarţa molidului, fără a afecta calitatea lemnului, pădurea familiei fostului premier fiind exclusiv una de molid.

marasoiu padurar

Ocolul lui Mărăşoiu a făcut două plângeri penale pentru tăieri ilegale în pădurea fraţilor Cîţu

Sub ameninţarea ipidaelor, s-a luat decizia sacrificării arborilor infestaţi, numai că, pe lângă copacii bolnavi, ar fi fost doborâte la pământ şi exemplare verzi, perfect sănătoase. Nu mai puţin de 350 de arbori, nemarcaţi, în valoare de circa 450.000 de lei, ar fi fost raşi fără motiv din pădurea de la Voineasa pe perioada în care era administrată de către Ocolul Silvic Privat „Stejarii Muscelului”, motiv pentru care ocolul argeşean a făcut două plângeri penale la poliţie – una în data de 8 mai 2020, alta pe 26 mai 2020 – împotriva firmei Yanys Transalpina Forest, care exploata masa lemnoasă de pe suprafaţa respectivă.

Se pare că aceasta nu era prima plângere, deoarece, înainte ca ocolul slvic condus de Dorin Mărăşoiu să aibă contract cu fraţii Cîţu, ar fi existat şi alte reclamaţii la IPJ Vâlcea, ca urmare a tăierilor generoase, dar nejustificate din pădurea acestora.

„Eu am tăiat că au fost calamități, au fost vijelii și cad copacii și sunt obligat să-i tai. Eu nici nu am ştiut şi am luat amendă că nu i-am luat pentru că n-aveam nici pază. Înainte de dădeau cu niște șpraiuri exact pentru insectele astea. Acuma, de când cu uniunea europeană, nu mai ai voie să dai, că trebuie să trăiască ciocănitorile”, a declarat George Cîţu realizatorilor emisiunii „Exces de putere” de la Antena 3, în încercarea de a motiva tăierile masive de pe proprietatea sa.

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş a confirmat faptul că a fost şi el audiat la Poliţia Vâlcea în acest dosar:

„Din informaţiile mele, dosarul s-ar afla în prezent la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde ar fi fost duse de altfel toate dosarele legate de familia Cîţu, posibil in rem. Cei de la Vâlcea audiaseră aproape toate persoanele care puteau fi audiate în acel dosar, deci cercetarea era pe terminate, în momentul în care a fost preluat de Parchetul General şi de acolo nu mai ştiu nimic”, a precizat Mărăşoiu.

 

Dorin Mărăşoiu: „Eram în insolvenţă în perioada aceea, ei ne ziceau că ne bagă în faliment…”

La scurt timp după depunerea plângerilor, relaţiile contractuale dintre Ocolul Silvic Privat „Stejarii Muscelului” şi fraţii Cîţu au fost stopate. Ce a însemnat pentru afacerea lui Dorin Mărăşoiu faptul că ocolul pe care îl conduce a sesizat poliţia în legătură cu tăierile ilegale pe pământul premierului Cîţu? A însemnat o perioadă de presiuni pe ocol şi pe firmele acestuia, în perioada în care fostul său partener de business era premier, şi ostilitate din partea instituţiilor de control ale statului pe zona Vâlcea:

„Eram în insolvenţă în perioada aceea, ei ne ziceau că ne bagă în faliment… Am depăşit momentul, suntem acum în afara insolvenţei şi mergem înainte”, a mai precizat Dorin Mărăşoiu, fără a dori să intre în detalii despre ce au însemnat concret aceste presiuni.

Potrivit lui Dorin Mărăşoiu, din cele 50 de hectare pe care le-a administrat în perioada 2018-2020 Ocolul Silvic Privat „Stejarii Muscelului”, circa 10 hectare au fost defrişate. Pe perioada derulării contractului cu familia Cîţu, Dorin Mărăşoiu a colaborat şi a avut contact direct doar cu fratele fostului premier, acesta fiind cel care se ocupa de business, în vreme ce Florin Cîţu doar semna documentele necesare, precum contractul cu ocolul silvic argeşean.

Dorin Mărăşoiu ne-a mărturisit că nu are informaţii dacă fostul prim-ministru ori fratele acestuia ar fi fost audiaţi în acest dosar, însă a amintit faptul că, în declaraţiile de avere, Florin Cîţu a menţionat şi veniturile provenite din exploatarea fondului forestier. În jurul afacerii pădurii familiei Cîţu, oficial domneşte o stare generală de secretomanie, toate anchetele – şi nu sunt puţine – părând să dispară într-o zonă crepusculară, aşa cum a dispărut, se pare, şi dosarul care viza modul în care pădurea de la Voineasa a ajuns în posesia familiei Cîţu, dosar pe care Florin Cîţu l-ar fi solicitat personal în vremea în care era prim-ministru şi de care nimeni nu mai ştie nimic.

 

Părinţii fostului prim-ministru – anchetaţi în două dosare de DNA Piteşti

Cu ani în urmă, părinţii  fostului premier Florin Cîţu au fost denunţaţi la DNA pentru modul în care au pus mâna pe 75 ha de pădure în staţiunea montană Voineasa. Speţa a fost instrumentată de DNA Piteşti, care a declinat însă dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar parchetul a dat NUP după doi ani. Un alt dosar în care soţii Cîţu fuseseră cercetaţi de DNA Piteşti pentru complicitate la abuz în serviciu, tot în afacerea terenului de la Voineasa, a fost închis după patru ani de cercetări, cauza fiind clasată cu explicaţia că „fapta nu există”.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Afaceristul argeşean Dan Neagoe – trimis în judecată de DNA în dosarul lui Liviu Dragnea

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole