Mariana Turcescu (fostă Pană) se pregătește să se îndrepte împotriva denunțătorului său

de | 14.10.2023 21:00 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Județean

Întorsătură în dosarul Marianei Turcescu (fostă Pană), ex-directoarea APIA Argeș! Conform surselor noastre, aceasta îi va face plângere penală denunțătorului său, Bogdan-Dumitru Dumitrașcu, pentru calomnie și defăimare. Informația vine chiar după ce, în urmă cu circa trei săptămâni, Mariana Turcescu a obținut o primă victorie în instanță, și anume renunțarea definitivă la acuzația de luare de mită din dosarul în care este acuzată de DNA că ar fi ajutat o colegă să promoveze un concurs pe post.

Anul trecut, Mariana Turcescu a fost suspendată de la conducerea Agenției Județene de Plăți și Intervenție în Agricultură, după ce la nivelul structurii Anticorupție Pitești s-a constituit un dosar penal pe numele său. Sursa acestui dosar a fost denunțul făcut de un fost director adjunct al APIA – Bogdan-Dumitru Dumitrașcu. Acesta are mai multe tinichele penale de coadă și există suspiciunea că motivul pentru care a băgat-o și pe colega de la APIA Argeș în această belea este acela de a își „îndulci” pedepsele și a primi o condamnare mai blândă.

Acuzat de luare de mită și instigare la fraudă cu fonduri europene

În decembrie 2021, Bogdan-Dumitru Dumitrașcu a fost prins în flagrant în timp ce primea o tranșă de 1.000 de euro, jumătate dintr-o sumă pretinsă pentru angajarea fiicei unei colege în cadrul APIA, chiar în sediul instituției. Un an mai târziu de la flagrant, Bogdan-Dumitru Dumitrașcu a făcut un acord cu procurorii prin care a recunoscut traficul de influență și a primit o condamnare de 1 an și 6 luni, cu suspendare. Însă, un alt dosar s-a disjuns din respectiva speță, pentru dare și luare de mită. Sentința în cazul acestuia a venit în această vară, când Tribunalul București l-a condamnat, pe fond, la executarea a 4 ani de închisoare și a anulat pedeapsa cu suspendare dată inițial în urma acordului de recunoaștere. Procurorii DNA au atacat prin apel decizia Tribunalului București, cerând o pedeapsă mai mare pentru faptele comise de către fostul director adjunct al APIA.

Numele lui Bogdan-Dumitru Dumitrașcu mai apare și într-un alt dosar de corupție, după cum scria în februarie 2023, portalul de știri newsweek.ro. Numărul 2 din APIA pe țară a fost trimis în judecată de DNA Constanța  pentru instigare la fals intelectual şi instigare la complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Acesta le-ar fi cerut la doi inspectori din cadrul APIA Călărași să șteargă rezultatul inițial al inspecției la un fermier din comuna Mihai Viteazu, care primise fonduri europene și să scrie în documentele oficiale că există cultura trecută în acte, deși în teren nu se observa nici urmă de așa ceva.

Luarea de mită – clasată în cazul fostei șefe a APIA Argeș

În cazul Marianei Turcescu, acuzațiile inițiale au fost de comitere a două infracțiuni: luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii DNA au renunțat la acuzația de luare de mită, aceasta neputând fi probată, și drept urmare a fost clasată înainte de emiterea rechizitoriului. Cu toate acestea, în Camera Preliminară, Tribunalul Argeș a preluat, eronat, încadrarea inițială, care cuprindea presupusa luare de mită, începând judecata și pentru aceasta.

Mariana Turcescu a contestat abordarea judecătorilor, adresându-se Curții de Apel. Pe 19 septembrie, instanța superioară a admis contestația Marianei Turcescu și a decis înlăturarea dispoziției de începere a judecății sale pentru infracțiunea de luare de mită, prevăzută de art.289 Cod penal. Astfel, fosta directoare APIA Argeș va lupta în instanță pentru un singur capăt de acuzare, respectiv: „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Victorie importantă la Curtea de Apel! Mariana Turcescu a scăpat total de acuzația de luare de mită!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bogdan-Dumitru Dumitrașcu | Marianei Turcescu