Megaproiect imobiliar al patronului restaurantului Castel – respins de Consiliul Local Pitești

de | 07.09.2023 19:45 | Din ediția tipărită, Economic, Pitești

► Municipalitatea blochează construcţia a 4 blocuri cu 144 de apartamente la Tancodrom, pentru că omul de afaceri Lucian Roșu vrea să le ridice într-o zonă numai cu case.

Lucian Roşu, patronul restaurantului Castel din Trivale, a demarat în urmă cu câţiva ani unul dintre cele mai ample proiecte imobiliare din Piteşti. Concret, omul de afaceri şi-a propus să construiască în zona Tancodrom patru blocuri de locuinţe cu 5-6 etaje, cu un total de 144 de apartamente şi 170 de locuri de parcare. Problema lui este că în jurul terenului pe care intenţionează să dezvolte proiectul rezidenţial nicio casă nu are mai mult de două etaje, motiv pentru care s-a lovit de refuzul Comisiei tehnice de urbanism din cadrul Primăriei Piteşti.

„Având în vedere că zona este ocupată preponderent de locuinţe individuale cu regim de înălţime P+1E+M sau P+2E, investiţia propusă ar putea avea ca efect degradarea calităţii locuirii în întreaga zonă de case prin supraaglomerarea zonei cu un număr mare de autoturisme, precum şi suprasolicitarea reţelelor de utilităţi din cauza numărului mare de consumatori propus prin noua investiţie – aproximativ 144 de apartamente.” – se arată în referatul cu propunerea de respingere a proiectului imobiliar iniţiat de Lucian Roşu.

Specialiştii în urbanism ai municipalităţii au respins proiectul nu o dată, ci de trei ori, iar săptămâna trecută a ajuns pe masa consilierilor locali, care au avut de votat un proiect de hotărâre inițiat de primar privind respingerea planului urbanistic de detaliu elaborat pentru „Construire clădiri de locuințe colective și spații cu altă destinație” pe terenul situat în municipiul Pitești, strada Alexandru Kirițescu, nr. 17.

Consilierul liberal Sorin Apostoliceanu a explicat colegilor motivul pentru care proiectul imobiliar a ajuns să fie tranșat și în Consiliul Local:

Este o situaţie atipică. Am vorbit cu doamna arhitect şi am înţeles de ce a adus acest proiect în Consiliul Local. Sunt foarte multe proiecte respinse de Comisia tehnică de urbanism care nu mai ajung aici. În cazul de faţă am fost daţi în judecată. Este vorba despre un PUZ care a fost făcut prin 2008-2010, când se făceau foarte multe PUZ-uri de P+6 în Trivale. Până la urmă, Primăria Piteşti a dat autorizaţie de construire pe lângă acel P+1 maxim, dar dezvoltatorul vrea să facă acolo P+6, iar doamna arhitect i-a sugerat să micşoreze înălţimea.”

 

captura teren proiect rosu

►Lucian Roşu vrea să ridice blocuri într-o zonă numai cu case

Conform avizului nefavorabil emis de arhitectul-şef Andrada Toader-Pasti-Dinu, PUZ-ul în baza căruia patronul de la „Castel” a iniţiat proiectul imobiliar a fost aprobat în 2008, acesta reglementând, într-adevăr, un regim de înălţime admis de P+4-5E – P+6E, la momentul respectiv parcelele alăturate nefiind construite.

Între timp însă în cei 15 ani care s-au scurs de atunci zona a evoluat din punct de vedere urbanistic către un cartier de case predominant unifamiliale, cu regim de înălţime între P şi P+1E+M. Specialiştii primăriei au apreciat că prin documentaţia depusă dezvoltatorul nu a putut demonstra „conformarea arhitectural-volumetrică în raport cu funcţionarea zonei şi cu identitatea arhitecturală a acesteia în baza unui studiu de specialitate”. Mai mult decât atât, în perioada procesului de informare şi consultare, primăria a primit numeroase obiecţii din partea persoanelor care locuiesc în zonă.

Consilierii au votat în majoritate pentru respingerea proiectului imobiliar, urmând ca justiţia să îşi spună mai departe cuvântul. Roşu Lucian Tranzacţii Imobiliare şi soţia omului de afaceri, Gabriela Roşu, au deschis acţiune în instanţă împotriva Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi de urbanism, a arhitectului-şef, Primăriei şi Consiliului Local Piteşti, procesul având ca obiect „obligaţia de a face votarea și adoptarea în noul PUG a PUZ Tancodrom 2” aflându-se pe rolul Tribunalului Argeş, până la această dată nefiind stabilit un prim termen.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Încă un argeşean a intrat pe piaţa investiţiilor imobiliare din Bucureşti

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Consiliul Local Pitești | Lucian Roşu | Pitești | Primăria Pitești | Restaurant Castel

Ultimele articole