Ministerul Educației. Transport gratuit pentru elevi și 90% reducere pentru studenți

de | 10.09.2023 09:44 | Național, Economic

Ministerul Educației a venit ieri cu o informare important pentru elevi și studenți. Astfel, elevii vor beneficia de gratuitate, iar studenții și doctoranzii, inclusiv cei de la Academia Română, de 90% reducere, la transport, față de 50%, cât se acorda anterior!

Transport GRATUIT pentru elevi:

”Părinții nu trebuie să-și facă griji cu privire la costurile de transport pentru copiii lor. Toți elevii vor putea merge la școală fără a plăti pentru transport. Ei vor beneficia de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar. Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor primi în continuare o sumă forfetară”, a anunțat Ministerul Educației.

 Reducere de 90% la transportul pentru studenți:

Costurile de transport la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, sunt reduse cu 90% pe tot parcursul anului calendaristic. ”Asta înseamnă că vă va fi mai ușor să ajungeți la apropiații voștri și să investiți în educația și viitorul vostru. Totodată, vârsta până la care studenții beneficiază de aceste reduceri a crescut de la 26, la 30 de ani, iar facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.

Studenții cu o situație socială aparte, precum cei care au unul sau ambii părinți decedați, cei proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal vor beneficia de gratuitate”, a transmis Ministerul Educației.

”O să încep cu sfârșitul, ziua de vineri, pentru că a marcat unul dintre cele mai importante momente din această săptămână: ședința de Guvern în care s-au aprobat normele privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți. Astfel, elevii vor beneficia de gratuitate, iar studenții de 90% reducere, la transport, față de 50%, cât se acorda anterior!”, a scris ministrul Educației, Ligia Deca pe pagina de Facebook.

De la 1 octombrie 2025

Astăzi, Ministerul Educației a informat pe pagina de Facebook că studenții români care studiază în străinătate vor beneficia de o reducere de 50%, pe teritoriul României, la transportul feroviar și naval, începând din 1 octombrie 2025.

”LegileEdu vin în sprijinul tuturor studenților români, înmatriculați fie în țară, fie în afara acesteia. Astfel, tinerii cu vârsta până în 30 de ani vor putea circula cu trenul la clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, plătind mai puțin”, explică în informarea publicată.

Foto descriptiv. sursă foto Facebook ARF- Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Firma unui fost candidat PNL la o primărie din Olt a luat un contract de 2 milioane euro la Bârla

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Educaţiei