Moș Crăciun sau Moș Gerilă? Sărbătorile de iarnă în comunism

de | 26.12.2022 10:25 | Știri, După subiect, Lifestyle, Național

Crăciunul în perioada regimului comunist în România era sărbătorit fără bătrânelul simpatic care aducea daruri… fără Moș Crăciun. Și asta pentru că în locul lui venea Moș Gerilă, în ajunul Anului Nou, în seara de 31 decembrie. Tot în acea perioadă bradul de Crăciun a fost înlocuit cu pomul de iarnă tocmai pentru eliminarea oricărei legături între primirea cadourilor, celebrarea Crăciunului şi Naşterea Domnului.

În perioada influenței Uniunii Sovietice, până în 1989, regimurile comuniste au încercat să-l înlocuiască pe Moș Crăciun cu Moș Gerliă, încercând astfel să înlăture rolul religiei din tradiții și de a laiciza forțat cultura țărilor. Acest Moș Gerilă este un personaj legendar asemănător al celor doi moși – Nicolae și Crăciun, potrivit wikipedia.org. De altfel, în tradițiile rusești, Moș Gerilă se numește Ded Moroz având la origini tradiții pre-creştine slave. Ultima celebrale a lui Moş Crăciun a fost 25 decembrie 1947, iar din 1948, Moş Crăciun a mai venit doar clandestin, pentru că data de 25 decembrie a devenit zi lucrătoare. Sub regimul comunist serbările pomului de iarnă începeau oficial pe data de 27 decembrie. Cu toate aste în multe case bradul de Crăciun era împodobit înainte de data de 25 decembrie, iar mulți români celebrau Nașterea Domnului chiar și prin participarea la slujbele Bisericii.

Foto: Moş Gerilă. Sursă foto: wikipedia.org

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Filarmonica Pitești lansează Scena Virtuală, platformă online prin care va transmite evenimente

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Moş Crăciun