Munca de noapte- preferată de angajatorii argeșeni! În ce condiții nu poate fi prestată

de | 21.09.2022 16:16 | Știri, După locație, După subiect, Județean, Lifestyle

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș anunță că de la începutului acestui an și până în prezent, foarte mulți angajatori au transmis către instituție că utilizează munca de noapte. Este vorba despre 45 de angajatori din Argeș.

În acest context, ITM Argeș reamintește angajatorilor prevederile legale în cazul muncii de noapte. În această caterogie intră munca prestată între orele 22:00-06:00.

Salariații care lucrează cel puțin 3 ore din timpul său zilnic efectuând muncă de noapte ori în proporție de 30% din timpul de lucru, este considerat salariat de noapte. Aceștia nu trebuie să lucreze mai mult de 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore, decât dacă majorarea duratei este prevăzută în contractul colectiv de muncă și dacă „o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior”.

În cazul în care orele de noapte lucrate depășesc 8 ore, angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente ori compensarea în bani a timpului lucrat în plus.

Salariaţii de noapte beneficiază :
– fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
– fie de un spor la salariu de minim 25% din salariul de bază , dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de muncă .
Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile susmenţionate sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii, şi după aceea, periodic.”, transmite ITM Argeș

Conform legii, tinerii care nu au 18 ani nu pot presta muncă de noapte. Nici femeile gravide, lăuze ori care alăptează nu pot fi obligate să lucreze pe timp de noapte.

Angajatorii care încalcă aceste prevederi legale, riscă amenzi între 1.500 lei și 3.000 de lei.

Foto Bun de Angajat

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Locuri de muncă pentru românii aflați în Italia dar care vor să revină în ţară

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | ITM

Ultimele articole