Numărul drogaților la volan începe să îl depășească pe al bețivilor!

de | 08.09.2022 19:37 | Știri, Județean, Lifestyle

Statistica la nivel național arată că în această vară s-a înregistrat o explozie a numărului de șoferi surprinși de controalele în trafic sub influența drogurilor.  Filtrele de pe drumurile publice au vizat, mult mai des, consumul de substanțe psihoactive, așa că și rezultatele au fost, din nefericire, pe măsură.

La nivelul Bucureștiului, șeful Poliției Capitalei, argeșeanul Bogdan Berechet, a anunțat chiar că numărul șoferilor drogați l-a depășit pe cel al celor băuți. În luna iulie, în Capitală, au fost întocmite 70 de dosare penale pentru condus sub influența substanțelor psihoactive, comparativ cu 60 întocmite pentru alcoolemie, iar trendul este unul ascendent.

„Doar” 7 șoferi prinși în Argeș, în această vară, sub influența substanțelor psihoactive

În Argeș, în această vară, periodic, polițiștii rutieri au avut acțiuni prin care i-au testat pe șoferi și cu DrugTest-ul, nu doar cu etilotestul. Peste 100 de persoane au fost supuse acestei verificări în intervalul iunie – august. În urma testării, 7 șoferi au ieșit pozitivi la consumul de substanțe psihoactive. Consumatorii identificați, atât femei, cât și bărbați, au vârste cuprinse între 20 ani și 37 de ani.

”Clienții” predominanți ai Drug Test-ului sunt festivalierii

Marile sesiuni de spectacole și concerte, pline de distracție și adrenalină, s-au lăsat atât cu desfătări bahice, cât și cu ceva substanțe interzise. Saga, Untold, Neversea, toate s-au lăsat cu controale masive pe stupefiante, iar la primul menționat un tânăr a murit din cauza consumului excesiv de droguri. Din păcate, în ciuda acestui exemplu trist și a nenumăratelor avertismente din partea autorităților, drogurile nu au dispărut din rutina festivalierilor. Și în ultima seară de ANALOGUE, primul festival de amploare din Argeș, care a atras tineri din toate colțurile țării, polițiștii au oprit un șofer care a fost depistat pozitiv cu aparatul Drug Test. Respectiva persoană este din București, iar la ora 23.00 a fost oprit de Poliție. Mai mult, acesta nu avea nici permis de conducere.

Intrarea „în pâine” a aparatelor DrugTest a scos la iveală acest fenomen

Drogurile nu sunt o noutate pentru societatea românească și, cu siguranță, și în anii trecuți erau persoane care se urcau la volan după ce fumau un joint sau prizau ceva. Numai că, abia acum, fenomenul devine vizibil. Explicația este simplă: în acest an, polițiștii rutieri au început să folosească aparatele DrugTest care au intrat în dotarea lor încă din 2019, însă, din cauza restricțiilor pandemice, nu au putut fi utilizate în mod frecvent. În plus, după festivalul Saga, când au fost tineri care și-au pierdut viața din cauza stupefiantelor, s-au intensificat aceste testări, iar Constanța, care a fost centrul distracției estivale, este pe primul loc la rezultate pozitive pe DrugTest. Aparatele din dotarea Poliției pot depista doar existența substanței în corp, nu și cantitatea, pe listă fiind următoarele stupefiante: amfetamină, benzodiazepină, THC (canabis), cocaină, metamfetamină, opiacee, metadonă, ketamină.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: