Românii sunt obligați să își monteze repartitoare pentru căldură până la finalul anului

de | 25.10.2022 20:28 | Știri, Administrație, După locație, După subiect, Național

Până la finalul acestui an, românii care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare sunt obligați să monteze repartitoare de căldură sau contoare individuale.

Acestea trebuie instalate în locuințele care primesc căldură și apă în sistem centralizat.

Amenzile pentru cei care nu fac acest lucru ajung până la 1000 lei.

De asemenea, cei care au instalate modele vechi, vor fi obligați să le schimbe în următorii 5 ani.

Conform OUG 130/2022, publicată la începutul lunii octombrie în Monitorul Oficial, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energie termică instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor fi înlocuite, până la 1 ianuarie 2027.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014.

Mai exact, până în 2027, locatarii din blocuri vor fi nevoiți să aibă astfel de contoare sau repartitoare de costuri.

Asociațiile de proprietari care arată că dotarea cu aceste dispozitive de citire de la distanță nu este rentabilă, vor fi exceptate. În acest caz, pot fi utilizate metode alternative rentabile pentru măsurare.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie va autoriza firmele care se pot ocupa cu montarea repartitoarelor.

Pentru a monta un repartitor, oamenii vor fi nevoiți să scoată din buzunar între 70 și 100 de lei, conform Adevărul. De asemenea, într-un apartament, va fi nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.

Mai mult, românii vor da bani și pentru citirea și interpretarea datelor.

Foto Berluni

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Voucherele sociale alimentate cu a treia tranșă. Când vor intra pe card cei 250 lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole