Olimpia Doru: În maximum 6 luni va începe să curgă cu falimente pe bandă rulantă!

de | 08.04.2022 19:38 | Știri, Economic, Pitești

    • În timp ce multe firme și-au dat obștescul sfârșit, Olimpia Doru, directorul general al New Design Composite, a supraviețuit pandemiei COVID, reinventându-se. A supraviețuit chiar și începutului de an, cu facturile astronomice la energie. Războiul din Ucraina, însă, a complicat lucrurile. Ca atare, Olimpia Doru își reconfigurează strategia pentru că este în situația în care o poate face, chiar dacă asta presupune niște pierderi. Multe firme, însă, nu vor supraviețui. În aproximativ șase luni, vom asista la falimente pe bandă rulantă, crede Olimpia Doru.

O.Doru: IMM-urile nu vor putea să-și vândă produsele și serviciile

Dacă anul trecut, în perioada COVID, a fost o criză de uree și dinspre Rusia și Ucraina, unde sunt fabrici, încă veneau către noi importuri, acum nici vorbă de așa ceva. Pe piața europeană, criza energetică își spune cuvântul și nici firmele de acolo nu mai vor să-și vândă stocurile. De aici un întreg lanț de consecințe. Sunt firme care nu au mai putut să-și întrețină flotilele și, dacă înainte găseam pe cineva pe Bursa de transport să-mi ducă marfa, de săptămâna trecută nu mai găsesc.

La începutul anului, deși am avut facturi de cinci ori mai mari la energie, am reușit să găsesc soluții. Războiul însă a generat complicații din ce în ce mai greu de gestionat. Totul a încremenit. Am intrat în evaluare, să vedem ce mai putem produce și vinde, cu ce costuri și cine le achiziționează. Rezultatul nu este unul îmbucurător, dar vom supraviețui, sper eu, cu pierderi minime.

Vom avea, însă, un număr impresionant de IMM-uri care vor închide, pentru că nu vor mai putea să-și vândă produsele și serviciile. Băncile, în câteva luni, vor fi extrem de exigente cu cererile din partea mediului de afaceri, deci antreprenorul nu va mai avea acces la credite. Cred că în maximum șase luni va începe să curgă cu falimente pe bandă rulantă.”, a declarat Olimpia Doru.

În fața inevitabilului, statul nu face mare lucru pentru antreprenori. Potrivit managerului New Design Composite, sunt investiți bani, absolut neproductiv, în firme care sunt pe pierdere mai dintotdeauna și care nu sunt capabile să gestioneze banii sau în start-upuri care nu sunt capabile să reziste pe piață.

Am fost una dintre firmele care s-a reinventat. Nu mi-a scăzut cifra de afaceri, ca atare nu am putut beneficia de niciun program din partea statului. Acum o săptămână am fost într-o delegație care s-a întâlnit cu premierul și câțiva miniștri, iar întrebarea mea a fost: pentru cei care am reușit să supraviețuim și nu am închis, aveți vreun program de susținere în această perioadă? Nu există! Nu sunt fonduri. S-au primit fonduri UE doar pentru cei aflați în dificultate. Ca atare, răspunsul a fost să mă îndrept spre credite.”, mai spune Olimpia Doru.


Citiți de asemenea pe anchetaonline.ro :

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: New Design Composite | Olimpia Doru | Rusia