Olimpiada națională cu participare internațională ”Mesteșuguri Artistice Tradiționale”

de | 07.05.2023 14:25 | Știri, Administrație, Lifestyle, Național

Argeșenii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani sunt invitați să participle la Olimpiada națională cu participare internațională ”Mesteșuguri Artistice Tradiționale”. Competiția se va desfășura în perioada 19 – 23 iulie 2023 la Sibiu, în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului. Concursul este cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale și Internaționale. Din partea Argeșului pot participa doi concurenți.

Concursul este organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu în parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu. Pot participa: copii meșteșugari din sate, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, care au învățat meșteșugurile de la bunici, părinți, meșteri populari; copii meșteșugari membri ai cercurilor cu profil de artă populară, din școli sau cluburi ale elevilor din mediul rural sau urban cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani; preșcolari și școlari cu vârste între 6 și 18 ani din toate județele țării (atât din mediul rural cât și din cel urban), indiferent de naționalitate, religie sau sex.

Secțiunile concursului

Concursul constă în confecționarea unor obiecte pornind de la materialul brut sau obiecte semifinite pe care concurentul le va desăvârși în timpul concursului precum și/sau în prezentarea unor obiectc finite realizate de concurent în prealabil. Elevul trebuie să demonstreze ca posedă cunoștințe temeinice legate de practicarea meșteșgului, că stăpânește tehnicile de lucru privind confecționarea, modelarea și decorarea artistică a produselor, conform tradiției populare. Jurizarea la faza județeană va fi asigurată de către o Comisie de jurizare, constituită din specialiști – teoreticieni (etnologi, muzeologi, critici de arta etc.), practicieni (creatori populari, meșteri instructori) și reprezentanți ai ISJ. Secțiunile concursului sunt: olărit, modelat ceramică, confecționat instrumente muzicale, pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă, potcovit ouă, prelucrarea artistică a lemnului, sculptat icoane de vatră, mobilier pictat, prelucrare metal, pirogravura, metaloplastie, xilogravură, prelucrarea artistică a osului, prelucrarea artistică a cornului, confecționat măști, țesut în război orizontal, țesut în război vertical, confecționat piese de costum popular, confecționat păpuși, cusut, brodat, confecționat podoabe, împletit fibre vegetale, împletit ciucuri, dantelă cu suveica, dantelă cu ciocănele, arta decorativă și oricare dintre domeniile artei populare.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Exponatul lunii la Muzeul Județean Argeș – pictura  „Sărbătoare” de Jean Neylies

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Inspectoratul Școlar Județean Argeș

Ultimele articole