Om de afaceri argeșean – condamnat la 4 ani şi 4 luni închisoare pentru fraudă cu fonduri europene

de | 16.02.2023 20:30 | Eveniment, Din ediția tipărită, Județean, Rural, Știri

Sentinţă cu zăngănit de cătuşe săptămâna trecută la Tribunalul Argeş, acolo unde un om de afaceri argeşean trimis în judecată pentru că ar fi fraudat fondurile europene a primit o condamnare la închisoare cu executare.

Afaceristul Gheorghe Bicheru a condus până de curând Asociaţia Fermierilor din Domneşti, entitate în numele căreia a solicitat finanţare nerambursabilă prin APIA Argeş.  În 2018, acesta a fost trimis în judecată fiind acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau  bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave.

Pentru această faptă, omul de afaceri a primit trei ani de închisoare şi ar fi scăpat doar cu o suspendare dacă nu ar mai fi avut o condamnare anterioară. Astfel, instanţa a constatat „că fapta din prezenta cauză a fost comisă în stare de recidivă faţă de condamnarea inculpatului la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 75/15.04.2013 a Judecătoriei Curtea de Argeş, def. prin d.p. 633/R/01.10.2013 a Curţii de Apel Piteşti şi este concurentă cu fapta pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului”.

Mai exact, în 2017, Gheorghe Bicheru a primit o condamnare la închisoare pentru conducere sub influenţa alcoolului, condamnare rămasă definitivă, dar pe care acesta nu a executat-o, fiind eliberat condiţionat. Judecătorii au decis revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei anterioare şi, contopind cele două pedepse, au rezultat 4 ani şi 4 luni cu executare.

Omul de afaceri trebuie să achite peste 2,5 milioane lei Ministerului Agriculturii

De asemenea, la solicitarea Ministerului Agriculturii, fostul preşedinte al Asociaţiei Fermierilor din Domneşti este obligat, în solidar cu asociaţia pe care a condus-o, la plata sumei de 2.452.649,18 lei, reprezentând paguba produsă Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, la care se adaugă accesorii fiscale calculate de la data plăţii până la achitarea integrală a debitului.

În dosar a fost judecată, alături de omul de afaceri, și o contabilă din zona Curtea de Argeș, Julieta Norica Dinoiu, însă instanța a decis încetarea procesului împotriva acesteia, deoarece a intervenit prescripția faptelor în cayul ei, astfel încă, vinovată sau nevinovată, aceasta a scăpat fără a mai primi un verdict:

În temeiul 396 alin.6 rap.la art. 16 alin.1 lit.f teza a II-a C.proc.pen., încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei DJN pentru infracţiunea prev. de art. 322 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (10 acte materiale).”

Totodată, prin sentinţa dată, instanţa a desfiinţat zeci de documente catalogate drept falsuri folosite în obţinerea fondurilor europene – facturi fiscale, chitanţe, bonuri de consum, borderouri de achiziţie, cereri unice de plată, declaraţii etc. – documente emise în perioada 2008-2014.

Între timp însă Asociaţia Fermierilor din Domneşti, al cărei preşedinte a fost afaceristul Gheorghe Bicheru, nici măcar nu mai există, deoarece prin sentinţa Tribunalului Comercial din 23 septembrie 2021, rămasă definitivă la Curtea de Apel Piteşti, la finalul procedurii de insolvenţă aceasta a fost radiată din Registrul Comerţului.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: APIA Argeş | Curtea de Argeş | Domneşti | Tribunalul Argeș