Ovidiu Puiu: România trebuie să devină mai vocală și mai prezentă în Uniunea Europeană și în lume!

de | 05.05.2023 15:40 | Știri, Județean, Politic

Senatorul Ovidiu Puiu este de părere că România rebuie să devină mai vocală și mai prezentă în Uniunea Europeană și în lume.

Acesta a transmis că salută rezolvarea, fie ea și temporară, a crizei cerealelor ucrainene.

Salut rezolvarea, chiar și temporară, a crizei cerealelor ucrainene. În temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome, Comisia Europeană a aprobat suspendarea importurilor pentru patru categorii de produse agricole originare din Ucraina până la 5 iunie 2023. O gură de oxigen pentru reducerea blocajelor logistice și clarificarea măsurilor care se vor aplica în continuare. S-a aprobat totodată un al doilea pachet de ajutor financiar pentru fermierii afectați de importurile masive și ieftine de cereale din Ucraina.”

Ovidiu Puiu mai precizează faptul că României îi vor fi acordate 30 de milioane de euro, care se adaugă primului sprijin acordat de UE, de 10 milioane de euro și celor 10 milioane de euro promise de Guvernul României.

Cu siguranță că această sumă nu rezolvă toate problemele din lanțul de producție și comercializare, dar înseamnă un plus, pentru cei care vor să vadă partea plină a paharului!”, a mai adăugat senatorul. 

Lecțiile pe care trebuie să le învețe România!

Sunt câteva lecții de învățat din această criză pe care cred că e cazul să le punctăm în acest moment. Prima lecție este aceea că în UE negocierea funcționează când există argumente și când acestea sunt exprimate. Comisia Europeană nu e nici pe departe deținătoarea adevărului absolut și, așa cum s-a dovedit și acum, se mai întâmplă să nu folosească mereu formule potrivite. Din fericire, în acest caz, interesele României au fost congruente cu cele ale altor state est-europene și vocea lor a răsunat la unison. Reținem, așadar, că UE înseamnă negociere, aliați, prezență activă, poziție vocalizată. O altă lecție de învățat din această criză este aceea că a-ți susține interesul național nu înseamnă a te împotrivi proiectului european sau parteneriatelor strategice. Criza cerealelor este, în esență, o problemă care privește buna funcționare a pieței unice interne, protecția producătorilor români și menținerea unui echilibru stabil. Să nu amestecăm, așadar, lucrurile!”, a mai afirmat senatorul Ovidiu Puiu.

Ovidiu Puiu: Vreau să cred că și România își va promova mai bine interesul național așa cum s-a întâmplat punctual și în criza cerealelor!

Și pentru că în această săptămână sărbătorim Ziua Europei și 73 de ani de la Declarația Schuman, doresc să reafirm încrederea și sprijinul în proiectul european și în parcursul european al României. Gândul mă poartă exact la Declarația Schuman, care începe așa: ”Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință.”Perfect valabil și astăzi! Vreau să cred că liderii lumii vor reciti acest mesaj în cheia în care el a fost conceput și că vor avea înțelepciunea să lupte pentru pacea mondială! În același timp, vreau să cred că și România își va consolida locul în UE și lume și că își va promova și mai bine interesul național în toate aspectele lui, așa cum s-a întâmplat punctual și în criza cerealelor!”, a declarat parlamentarul argeșean.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș: ”Vom găsi împreună o cale mai bună spre dezvoltarea durabilă”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ovidiu Puiu

Ultimele articole