anchetaonline.ro

Patronul mezelurilor Şpak – condamnat de Tribunalul Argeş!

de | 02.02.2023 07:30 | Știri, Din ediția tipărită, Economic

Omul de afaceri Iulius Şpak, proprietarul fabricii de mezeluri ce îi poartă numele, a primit o lovitură puternică din partea judecătorilor argeşeni, care i-au trântit o condamnare de şapte ani închisoare cu executare pentru infracţiunea de evaziune fiscală.

Controversatul om de afaceri, care a cochetat şi cu politica (fiind la un moment dat consilier local PDL la Slatina), a moştenit afacerea cu mezeluri de la tatăl său, care s-a sinucis în primăvara anului 2011 înjunghindu-se în inimă. În 2018, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au descins în forţă la sediile societăţii din Olt şi Dolj, precum şi la domiciliile din Piteşti şi Bogaţi ale unor oameni de încredere ai lui Iulius Şpak, care era bănuit că nu trecea în actele contabile toate tranzacţiile.

Soft special de înregistrare a vânzărilor în contabilitatea paralelă

Într-adevăr, ancheta a scos la iveală faptul că omul de afaceri împreună cu un director din cadrul fabricii, la rândul său inculpat în dosar, se foloseau de un soft special prin care agenții de vânzări puteau emite facturi, care după aceea erau înregistrate într-un sistem de contabilitate paralelă:

„În cazul în care clientul opta să achiziționeze marfa fără ca aceasta să fie însoțită de factură, deci în mod ilegal, agentul de vânzări făcea mențiunea prin intermediul aceluiași dispozitiv și transmitea la sediul firmei comanda clientului respectiv, cu mențiunea «CASH». Folosindu-se de acest cod, personalul din cadrul compartimentului contabilitate (facturare) procesa comanda pentru acel client și lista o factură fiscală care nu era niciodată înregistrată în contabilitatea societății, dar care avea scopul de a însoți marfa pe timpul transportului, în cazul unui control.

După livrarea mărfii către client, șoferul încasa pe loc contravaloarea mărfii, iar factura respectivă era distrusă sau adusă la sediul societății, tot aici depunându-se și sumele de bani, într-o cutie metalică destinată exclusiv pentru acest lucru”, se arată în dosar.

Prin această metodă, nici clientul și nici furnizorul nu declarau tranzacția, frauda fiind descoperită în urma controalelor în trafic din perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, când mașinile companiei care se ocupau de transport au fost oprite de mai multe ori, iar polițiștii au considerat documentele de însoțire a mărfii ca fiind suspecte.

andreea-antonescu-si-traian-spak

Fostul cumnat al cântăreţei Andreea Antonescu, Iulius Şpak a făcut deja apel împotriva sentinţei

Recent, secţia penală a Tribunalul Argeş a pus capăt procesului de fond, condamnându-l pe Iulius Şpak la 7 ani de închisoare cu executare şi menţinând sechestrul pe averea omului de afaceri. Decizia nu este însă definitivă, ea fiind deja atacată săptămâna trecută de către cei doi inculpaţi, apelul urmând să se judece la Curtea de Apel Piteşti.

Iulius Şpak este fostul cumnat al cântăreţei Andreea Antonescu, ex-Andre, care a divorţat anul trecut de fratele omului de afaceri, Traian Şpak, de care de altfel se separase de aproape trei ani.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Victor Pițurcă a fost reținut de DNA

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Andreea Antonescu | Iulius Şpak | Tribunalul Argeș