Proiect. Alte puncte de monitorizare video a drumurilor forestiere din Argeș

de | 01.02.2024 14:18 | Național, Administrație

Ministerul Mediului anunță că proiectul de HG pentru aprobarea Normelor metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere este în consultare publică. Potrivit informării publicate, prin acest proiect, se dorește într-o primă etapă extinderea capacității de monitorizare cu 50 de puncte suplimentare la cele 350 locații stabilite deja în cadrul proiectului finanțat prin PNRR. Cele 50 de locații vor fi concentrate în 5 județe pilot care au rezultat în urma analizei de risc, printre care și Argeș.

”Supravegherea video a transporturilor de lemn s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri pentru securizarea fondului forestier și combaterea tăierilor ilegale. Într-o primă etapă ne propunem să extindem capacitatea de monitorizare cu 50 de puncte suplimentare la cele 350 locații pe care le-am stabilit deja în cadrul proiectului finanțat prin #PNRR. Aceste locații trebuie să fie puncte obligatorii de trecere pentru transporturile de lemn ce ies din bazinete cu volume exploatabile mari. Specificațiile tehnice ale acestor camere trebuie să fie compatibile cu cele achiziționate prin PNRR pentru ca la final să poată fi integrate în SUMAL3.0.

Sunt optimist constatând că dezvoltăm unelte noi și lărgim paleta de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale pentru că nu există un panaceu pentru acest fenomen. Astfel, ne dorim să creăm un mediu de business care să îi încurajeze pe cei ce respectă regulile și să le arate celorlalți că nu mai există altă cale. Încă o dată vreau să subliniez că pădurile României sunt ale României și ale românilor, și așa trebuie să rămână!”, a precizat, potrivit informării publicate, ministrul Mircea Fechet.

Ministerul anunță în informarea publicată că cele 50 de locații vor fi concentrate în 5 județe pilot care au rezultat în urma analizei de risc: Argeș, Bacău, Maramureș, Neamț și Suceava. Punctele vor fi propuse de Romsilva – Regia Națională fiind avizate de Gărzile Forestiere și de către structurile teritoriale ale Poliției Române. Conectarea la sistemul național se va realiza prin fibră optică sau conexiune de date mobile, iar imaginile și alertele generate vor fi accesate de Jandarmeria Română prin dispeceratele regionale de la Gărzile Forestiere. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost elaborat pentru a pune în aplicare prevederile Legii nr. 257/2023 privind modificarea și completarea unor acte normative pentru instituirea unor măsuri specifice în vederea asigurării integrității fondului forestier. Textul proiectului de HG este disponibil aici.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Mediului

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

România, dată în judecată de Pfizer pentru banii pe vaccinurile anti-Covid

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Mediului

Ultimele articole