Proiect: Compensații pentru zilele libere oferite de angajatorii din mediul privat

de | 19.04.2023 21:50 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Proiect: Compensații pentru zilele libere oferite de angajatorii din mediul privat

Un proiect de lege inițiat de parlamentari prevede ca firmele private din România să primească anumite compensații pentru zilele libere oferite salariaților.

Este vorba de zilele acordate cu prilejul sărbătorilor legale. Mai exact, inițiativa legislativă propune ca să nu mai acorde zile libere prin lege, pentru angajații din mediul privat, fără să acorde compensații firmelor.

Dacă legea va trece de Parlament, modificările ar urma să fie făcute de anul viitor, atunci când va intra în vigoare.

Salariații, indiferent de sectorul în care activează angajatorii acestora, beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare, prevăzute la art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată. Față de cele şase reglementate în anul 2003, anul adoptării Codului muncii, numărul acestora a crescut până în prezent de 2,5 ori. Dacă anul 2003 situa România în coada clasamentului privind numărul sărbătorilor pentru care se acordă zile libere, anul 2023 ne-a propulsat pe primele locuri, în urma Franței, Germaniei, Belgiei sau Spaniei cu câte 11, 9, respectiv 8 zile”, se arată motivarea proiectului legislativ.

De asemenea, inițiatorii susțin că un număr mai mare al zilelor libere destinate angajaților contribuie la o creștere a presiunii în privința cheltuielilor pe care firmele le au de suportat. Mai mult, în domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă, companiile se află în situația în care dublează costurile salariale cu zilele libere.

Prin urmare, inițiatorii proiectului susțin că ar trebui acordate compensații pentru agajatorii din mediul privat.

Considerând că orice prevedere suplimentară privind zile libere suportate de angajator înseamnă cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei întreprinderi, și că proliferarea lor ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilizată de crizele suprapuse pe care le traversează economia înspre pierderi și faliment, inițiativa legislativă propune ca orice astfel de nouă reglementare să fie însoțită de măsuri compensatorii”, mai scriu inițiatorii în expunerea de motive.

Măsurile compensatorii se referă la dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat, potrivit propunerii legislative.

Foto Start Up Cafe

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Aproape 2900 de locuri scoase la concurs de MAI! Vezi condițiile de participare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole