Proiectul a fost adoptat de Senat. Registrul unic al asociațiilor și fundațiilor, tot mai aproape

de | 04.12.2023 19:11 | Național, Administrație

Ministerul Justiției anunță că astăzi, Senatul a adoptat cu 73 de voturi Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Proiectul va merge la Camera Deputaților, cameră decizională.

Potrivit sursei citate, este o lege care vine să susțină asociațiile și fundațiile în procedurile pe care le au de îndeplinit, precum și în modul în care acestea funcționează.

  • ”După adoptarea legii, în 7 zile se va putea înființa o asociație/fundație.
  • Comunicarea online în relația fundațiilor și asociațiilor cu autoritățile se va îmbunătăți. Toate procedurilor se pot realiza doar printr-un e-mail.
  • Proiectul de lege vizează realizarea unui registru unic al asociațiilor și fundațiilor, modern, care să conțină informații adecvate, corecte și actualizate.
  • Registrul va permite accesul în orice moment la informații despre asociațiile și fundațiile înregistrată în România. Finanțarea pentru registru va fi asigurată prin PNRR, prin intermediul unui proiect al Ministerului Justiției cu o valoare de peste 5,2 milioane lei.
  • O altă măsură vizează eliminarea obligației numirii unui cenzor/comisii de cenzor pentru asociațiile al căror activ patrimonial nu depășește 16 milioane lei precum și modificări ale procedurii de acordare a statutului de utilitate publică, care nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate” potrivit informării publicate pe pagina de Facebook a Ministerului Justiției.

Foot descriptiv.

Sursă foto: Facebook Ministerul Justiției

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Săptămâna viitoare. Universitatea Națională de Știință şi Tehnologie Politehnica București își alege rectorul

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Justiţiei