Noi reguli pentru românii care care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin

de | 14.06.2023 08:32 | Știri, Lifestyle, Național

Începând cu 10 iunie, legislația privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate a fost modificată.

Astfel, potrivit noii legi, persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin au la dispoziție 15 zile pentru a-și schimba actele sau pentru a-și face mutația.

În caz contrar, polițiștii pot aplica amenzi.

Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege.

Cei ce nu respectă aceste reguli pot primi amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

La fel ca în trecut, dar și acum, ordonanța stabilește în continuare și obligația de a cere, în termen de 15 zile, eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului.

Mai exact, schimbarea domiciliului este una dintre situațiile în care apare obligativitatea de a solicita un nou act de identitate, alături de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, cazul deteriorării acestuia, când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului, în cazul schimbării sexului etc.

Practic, noul act normativ elimină neconcordanța dintre adresa din acte și cea la care se locuiește efectiv , potrivit avocatnet.ro.

Mai mult decât atât, începând de acum, în lege, nu se mai aduce în discuție mutarea la altă adresă, ci de locuirea la alte adrese decât cea din actul de identitate.

foto descriptiv Profimedia Images

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cardul de energie va dispărea de anul viitor! Când intră ultimii bani

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole