Risc însemnat de avalanşă în mai multe masive din România

de | 03.03.2024 08:29 | Eveniment, Național

Atenție! Nu vă aventurați pe munte, este risc de avalanșe!

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de avalanșă de grad 3 din 5 în mai multe masive muntoase. Avertizarea este valabilă până mâine seară, 04 martie, la ora 20:00.

Potrivit specialiștilor, la peste 1800 m, din cauza temperaturilor ridicate și a precipitațiilor mixte, zăpada va continua să se umezească, iar la altitudini de 1800-2000 m să se îngreuneze semnificativ, ceea ce poate duce în cazuri izolate la producerea unor avalanșe de fund, inclusiv pe versanții nordici.

Potrivit ANM, în munții Făgăraș, Țarcu-Godeanu și Parâng-Șureanu, la peste 1.800 de metri altitudine riscul este însemnat, de gradul 3 din 5.

Noaptea și dimineața, pe fondul temperaturilor ușor negative se vor forma la suprafață cruste subțiri de gheață. În apropierea crestelor se mențin cornișele și plăcile de vânt mai vechi, iar pe văile și zonele adăpostite troienele de peste 2 metri. Pe pantele mai înclinate, mai ales la supraîncărcări, stratul mai puțin stabilizat și umezit de la suprafață poate aluneca peste straturile mai vechi și dure din interior, iar unele structuri mai vechi de plăci de vânt, de asemenea umezite în partea lor superioară se pot rupe. Se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, iar în cazuri excepționale se poate disloca un strat mai consistent de zăpadă, care să alunece peste zona din profunzime constituită din cristale tip cupă sau peste sol, riscul fiind însemnat(3).”, transmit reprezentanții ANM

be6f1041 014b 4839 a3f3 2d1700e37685 - Risc însemnat de avalanşă în mai multe masive din România

Și Salvamont Argeș atrage atenția asupra acestor avalanșe de fund și îndeamnă la prudență.

Cu toate că nu ar fi încă timpul lor, din cauza căldurii neobișnuite, au început.
Avalanșe de fund… care ar trebui să fie în aprilie, atât în Piatra Craiului, cât și în Făgăraș.
Ar fi bine să fiți prudenți.”, transmite Salvamont Argeș

Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo este de 138 cm la Bâlea Lac, la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Făgăraş, unde este risc însemnat de avalanşe.

Reamintim că un salvamontist de numai 33 de ani, aflat în timpul liber, și-a pierdut viața, la Bâlea Lac, într-o avalanşă.

Mai multe informații despre acest subiect AICI.

Foto: Facebook Salvamont Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Ordinul de protecție va putea fi emis și pentru hărțuirea online sau la telefon

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANM | Munții Bucegi | Munţii Făgăraş