România suspendă zborurile avioanelor MiG-21 LanceR

de | 15.04.2022 15:44 | Știri, Național

Ministerul Apărării a decis ca toate zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române să fie suspendate începând de astăzi. Decizia a fost luată în urma numărului mare de accidente și defecțiuni, prin ordinul șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.

Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

MApN mai anunță că se va continua executarea Serviciului de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Ssistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor.

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp”, se adaugă în comunicatul transmis de Ministerul Apărării.

Amintim că pe 2 martie 2022, o tragedie a avut loc după ce un avion MIG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 s-au prăbușit, iar opt militari au murit. Printre aceștia se afla și un pilot argeșean. Locotenentul Sorin Pătrașcu din satul Catane, comuna argeșeană Lunca Corbului, era copilotul elicopterului IAR 330 Puma care a fost trimis să caute avionul MIG 21 Lancer al Armatei Române a dispărut de pe radar între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei, după ce decolase de la baza militară Mihail Kogălniceanu. Atât avionul, cât și elicopterul s-au prăbușit. Toți cei 7 militari au murit, iar la scurt timp Ministerul Apărării a anunțat că și pilotul avionului MIG a fost găsit fără viață.

Sorin Pătrașcu avea doar 27 de ani, era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene și urma să se căsătorească. Argeșeanul lucra pe elicoptere militare IAR.

Citiți mai multe despre acest subiect pe anchetaonline.ro:

Pilotul Sorin Patrascu

Oficial! De ce au murit pilotul argeșean și colegii lui

 

Foto bzi.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: NATO | Sorin Pătrașcu