anchetaonline.ro

Rusia a oprit livrările de gaze și către Bulgaria

de | 27.04.2022 08:02 | Știri, După subiect, Eveniment

Gazprom va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, 27 aprilie. Anunțul a fost făcut de guvern, la câteva ore după ce compania națională de petrol și gaze poloneză PGNiG a anunțat același lucru.

Astăzi, Bulgargaz EAD a primit o notificare că livrările de gaze naturale de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022. Partea bulgară și-a îndeplinit pe deplin obligațiile și a efectuat toate plățile necesare în temeiul acestui acord, în timp util, strict și în conformitate cu clauzele contractuale” se transmite printr-un comunicat de presă Ministerului Energiei din Bulgaria, citat de Novinite.

Situația este îngrijorătoare, având în vedere că aproape tot importul Bulgariei, aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an, vine de la Gazprom. De asemenea, țara vecină importă cantități mici de gaze și din Azerbaidjan. Potrivit economica.net, depozitele din Bulgaria dețineau la momentul anunțului aproate 1 TWh de gaze, circa 17% din capacitate, sau circa 95 de milioane de metricubi.

De asemenea, PGNiG, compania poloneză de stat de petrol și gaze informa marți, că Gazprom va opri începând, tot de astăzi, livrările de gaze către Polonia, prin punctele de interconectare cu Ucraina și Belarus.

Consiliul de administrație al Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA („PGNiG” sau „Compania”) anunță prin prezenta că a primit o notificare de la OOO Gazprom Export prin care se informează că, din 27 aprilie 2022, de la ora 08:00, ora Poloniei, furnizarea de gaze naturale va fi suspendată complet de către PAO Gazprom și OOO Gazprom Export (denumite în continuare „Gazprom”) în temeiul contractului 2102-14/RZ-1/25/96 pentru achiziționarea de gaze naturale de către Republica Polonia din 25 septembrie 1996 („Contractul Yamal”), prin punctele de livrare ale GCP Gaz-System / UA TSO la granița polono-ucraineană și Wysokoje, Tietierowka și Kondratki la granița polono-belarusă”.

Conform informațiilor primite de PGNiG, livrările ar fi fost stopate din cauza că Polonia nu plătește gazul în ruble.

Potrivit informațiilor primite de la Gazprom, suspendarea livrărilor, menționată mai sus, va avea loc ca urmare a interdicției impusă Gazprom în conformitate cu prevederile Decretului Președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022. „cu privire la o procedură specială de îndeplinire a obligațiilor cumpărătorilor străini față de furnizorii ruși de gaze naturale”, datorită faptului că PGNiG continuă să-și onoreze obligațiile de plată pentru gazul furnizat de Gazprom în temeiul Contractului Yamal, în conformitate cu termenii actuali și ca urmare a respingerii de către Companie a posibilității de efectuare a plăților finale în ruble rusești, așa cum se precizează în Raportul curent nr. 26/2022 din 26 aprilie 2022”, transmite PGNiG.

Noi explozii în Transnistria! Ce transmite Chișinăul

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Gazprom | Polonia | Rusia | Ucraina