S-a decis! Taxe noi de la 1 august

de | 15.07.2022 19:36 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Vineri, 15 iulie, Guvernul a adoptat forma finală a ordonanței de modificare a Codului Fiscal. Potricit ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, o parte dintre măsuri intră în vigoare de la 1 august, iar altele de la 1 ianuarie 2023.

Ministrul a spus că sunt eliminate, prin Ordonanță, mai multe excepții, precum cea privind cota redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA. De asemenea, se va aplica eliminarea cotei reduse de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%.

Accizele la tutun și alcool vor crește

S-a anunțat și o diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţile la construcţii şi industria alimentară, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei. De asemenea, se va face o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv la tutunul încălzit, dar și la alcool.

Astăzi am adoptat forma finală a ordonanţei privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală. Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situaţia complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest. ”Modificări importante ale Codului Fiscal, în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, procesare producţie, pentru că avem acest feedback din economie, şi economia reacţionează pozitiv atâta vreme cât este sprijinită”, a transmis Adrian Câciu.

Foto Hotnews.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Argeș: Firme amendate pentru infracțiuni silvice

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole