BNR anunță o nouă scădere a indicelui ROBOR

de | 13.01.2023 11:45 | Știri, Economic, Național

Reprezentanții BNR au anunțat valoarea indicelui bancar ROBOR folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Se pare că ROBOR încheie această săptămână în scădere, acesta fiind astăzi, 13 ianuarie de 7,40%, în scădere de la 7,43%.

Indicele ROBOR la trei luni folosit în calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei era la începutul anului 2022 doar 3,02% iar la 24 februarie, în momentul când Rusia a declarat război Ucrainei, acesta a crescut la 3,61%.

În ceea ce privește ROBOR la șase luni și acesta a scăzut de la 7,70% la 7,65%.

ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei, a semnalat și el o ușoară scădere de la 8,01% la 7,97%.

rate-banci- robor -romania tv

Trebuie menționat faptul că evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori printre care amintim: inflația sau politica fiscală.

Reamintim de asemenea faptul că în anul 2019 a fost introdus indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC)  care a înlocuit ROBOR.

Din păcate pentru românii cu credite în lei care au ales IRCC, acesta a crescut foarte mult în ultima perioadă. De exemplu indicele zilnic de ieri, 12 ianuarie 2023 a fost 5,85%.

 

Foto: forbes.ro

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole