Fostul sediu PDL din centrul Piteștiului – la un pas să devină CAZINOU!

de | 05.05.2022 14:00 | Pitești, Administrație, Cultură

O casă-monument istoric a intrat pe „lista de cumpărături” a Primăriei Pitești, deși, inițial, administrația publică a dorit să spună pas și să nu își exercite dreptul de preempțiune.

Este vorba de fostul sediu al Partidului Democrat Liberal (PDL), situat în centrul municipiului, peste drum de Liceul „I.C. Brătianu”. Casa monument istoric Nae Dumitrescu este mai cunoscută pentru faptul că a găzduit organizația județeană Argeș a PDL. În urma unui lung proces, în februarie 2013, conform deciziei instanței, PDL a fost obligat să predea imobilul moștenitorilor familiei Dumitrescu. Casa este vizibil deteriorată, nelocuită de foarte mulți ani și creează o imagine deplorabilă fix în zona zero a Piteștiului. Proprietarii au cerut 1 milion de euro, însă reprezentanții administrației locale speră ca în urma negocierii să o cumpere la un preț mai mic, undeva la 800.000 euro.

sediu PDL

Pe ordinea de zi a ședinței de CL de joi, 28 aprilie, se afla un proiect de hotărâre care prevedea refuzul exercitării dreptului de preempțiune pentru Casa „Nae Dumitrescuˮ de pe str. Republicii, nr. 28. Nimic special, deoarece administrația locală, în 99% dintre cazuri, a spus pas la asemenea propuneri de cumpărare, singura excepție fiind Casa „Bobancuˮ. Însă, chiar la începutul ședinței, primarul Gentea a retras proiectul respectiv și l-a introdus pe cel de exercitare a dreptului de preempțiune.

Ce i-a animat pe primar, viceprimari și colegii din Consiliul Local să își schimbe opinia?

În cazul clădirilor-monument, autoritățile publice au drept de preempțiune, pe care proprietarul îl cere înainte de a parafa un act de vânzare – cumpărare. Cei patru proprietari ai Casei „Nae Dumitrescuˮ, fost sediu PDL, aveau deja un cumpărător. Din sursele noastre, acesta ar fi fost un proprietar de săli de joc, care dorea să achiziționeze clădirea pentru a o transforma în cazinou. Această informație a ajuns și la urechile conducerii Primăriei Pitești, iar ideea unei asemenea destinații i-a determinat pe aleșii publici să își schimbe opinia și să voteze pentru achiziția clădirii.

„Am discutat cu avocatul proprietarilor, am luat legătura cu reprezentanții Consiliului Local, am mers cu mai mulți consilieri acolo să vedem cum se prezintă interiorul și exteriorul clădirii și, împreună, am ajuns la concluzia că este un obiectiv pentru care merită să intrăm în negociere.”, a explicat primarul Cristian Gentea.

Banii puși pentru achiziția a 12.000 mp pe Depozitelor vor fi utilizați pentru ex-sediul PDL

Inițial, după cum ne-a explicat viceprimarul Gelu Tofan, municipalitatea nu își putea exprima dreptul de preempțiune, deoarece nu existau bani în buget. Însă, avea fix 1 milion de euro pentru o altă proprietate.

tofan gelu - Fostul sediu PDL din centrul Piteștiului - la un pas să devină CAZINOU!

Primăria avea prins în buget 1 milion de euro pentru achiziția unei proprietăți de 12.000 mp de pe str. Depozitelor, de care avem nevoie ca să deschidem accesul de la CET Nord. A fost propunerea mea și este vorba de o companie aflată în faliment, însă deocamdată nu putem face tranzacția, deoarece mai au de făcut niște demersuri juridice.

Pentru că nu puteam rata cumpărarea acestei case-monument istoric din centrul municipiului, i-am spus primarului Cristian Gentea să ne exercităm dreptul de preempțiune și să folosim banii puși pentru obiectivul de pe Depozitelor, la care nu vom renunța. Fie o să ne împrumutăm, fie o să folosim banii economisiți de la alte lucrări de investiție și tot vom cumpăra imobilul societății Servicii Energetice Oltenia.

Eu sunt convins că în urma negocierilor vom obține un preț sub 1 milion de euro și vom cumpăra Casa Nae Dumitrescu, unde probabil vom face un centru cultural sau ceva pentru copii. Legea monumentelor istorice ne permite negocierea, după ce se va face o evaluare ANEVAR a casei și a terenului de 1605 mp.”, ne-a declarat viceprimarul Gelu Tofan.


Citește, de asemenea, pe anchetaonline.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cristian Gentea

Ultimele articole