Sfatul medicului Adrian Tase. Cum depășim ANXIETATEA generată de EXAMENE?

de | 26.06.2023 11:12 | Din ediția tipărită, Județean

26Material realizat de Sofia Paul

Dacă pentru majoritatea elevilor s-a dat startul vacanței și visează la excursii și distracție, pentru cei din an terminal este perioada cea mai stresantă, cea a examenelor.

Fie că vorbim de evaluarea națională sau bacalaureat, acestea vin întotdeauna la pachet cu emoții și o stare mai pronunțată sau mai difuză de anxietate.

Adolescenții își dau seama de importanța examenului pentru viitorul lor, îl percep ca fiind o etapă decisivă și simt o presiune interioară, dar și din partea familiei. Astfel se creează o temă interioară generată de apropierea examenelor, o frică față de un eveniment subiectiv, care ia forma celei mai mari spaime a lor.

Anxietatea se manifestă printr-o îngrijorare excesivă, gânduri negative, o neliniște intensă resimțită în tot corpul.

tase anxietate examen - Sfatul medicului Adrian Tase. Cum depășim ANXIETATEA generată de EXAMENE?

Simptomele anxietății

Unii dintre cei aflați în această situație au ajuns chiar și în cabinetul medicului, stările anxioase cauzând și reacții fizice.

În ultimele săptămâni, s-au perindat pe la cabinetul de cardiologie mai mulți adolescenți stresați de examenele pe care urmează sa le susțină.
În cele mai multe cazuri, cauza acestor prezentări s-a dovedit a fi emoțiile inerente acestor examene importante, dar incertitudinile care planau în perioada grevei profesorilor.”, ne-a povestit medicul cardiolog Adrian Tase.

Așa cum a mai adăugat acesta, adolescenții care i-au trecut pragul acuzau anumite stări.

Simptomele prezentate de elevi au fost: înțepături în zona inimii, palpitații, dificultăți de respirație, senzații de nod în gât, dureri de cap etc. Din fericire, în urma investigațiilor de rutină efectuate la cabinetul de cardiologie, nu au fost depistate modificări structurale sau alte probleme ale inimii.”

Sfaturi înainte de examen

Pentru a nu se lăsa copleșiți de aceste stări negative, care pot crea un haos sentimental pentru elev, este nevoie ca aceștia să fie susținuți și încurajați, să li se explice că există și o a doua șansă și nu trebuie să dispere dacă au un rezultat nesatisfăcător.

Îi sfătuim pe tinerii care susțin examene în această perioada să evite stresul și să nu intre în panică. De asemenea, să doarmă opt ore pe noapte, să se alimenteze optim, să facă mișcare. Și, mai ales, să fie încrezători în reușita lor!”, este îndemnul medicului Adrian Tase pentru toți cei care se pregătesc de evaluarea națională și bacalaureat.

Și Ministerul Educației a venit cu câteva sfaturi utile pe care elevii să le urmeze în timpul examenelor:

• Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de şters, riglă, eventual apă și şerveţele!

• Când primeşti broşura, citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, TOATE subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.

• Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.

• Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.

• În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.

• Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări!

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Evaluarea Națională 2023. Absolvenţii de clasa a VIII-a susţin astăzi prima probă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Tase

Ultimele articole