Simona Bucura-Oprescu: ”Vom avea atât o majorare a pensiilor, cu 13,8% în ianuarie, cât și o recalculare a acestora, în septembrie”

de | 04.11.2023 09:40 | Național, Importante, Politic

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit vineri seară la România TV, despre proiectul de lege privind pensiile publice. Ministrul a subliniat că în ianuarie 2024 ”vom avea atât o majorare a pensiilor, cu 13,8%”, iar în septembrie urmează o recalculare a acestora.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în procedură de transparență decizională proiectul de lege privind pensiile publice. Noua lege va avea ca principale principii echitatea, contributivitatea, stabilitatea în muncă și solidaritatea.

“Am finalizat proiectul noii legi a pensiilor publice. În 2024 va fi pentru prima dată când vom avea atât o majorare a pensiilor, cu 13,8% în ianuarie, cât și o recalculare a acestora, în septembrie. Noua lege a pensiilor este o lege care va face dreptate milioanelor de pensionari care așteaptă de ani de zile acest lucru.

De asemenea, este important ca românii să rețină că toate pensiile vor crește în 2024. Cel mai important lucru este că nicio pensie, niciodată cât vom fi noi la guvernare nu va scădea în România.

Toate pensiile vor fi recalculate, iar aproximativ trei sferturi dintre acestea vor crește cu procente diferite în funcție de: punctele de stabilitate acumulate după mai mult de 25 de ani de muncă, veniturile nepermanente.

Este pentru prima dată când intră în calculul pensiei și acordul global, sporurile, primele, premiile, al 13-lea salariu. Practic toate veniturile care au fost contributive. În cazul pensiilor care în urma recalculării au un cuantum mai mic se va menține cuantumul cel mai favorabil.

De asemenea, venim cu o modificare importantă pentru mame: perioada de concediu de creștere a copilului este considerată perioadă contributivă și va determina o creștere a pensiei, dar și vârsta standard de pensionare va scăde cu câte șase luni pentru fiecare copil, până la cel mult 7 copii. Prevederea este valabilă și în cazul copiilor adoptați.

Prin noua lege aducem respect și echitate pentru pensionari.”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Premierul Marcel Ciolacu: ”Dacia este un brand național cu istorie, dar și cu viitor”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Simona Bucura-Oprescu

Ultimele articole