anchetaonline.ro

Simona Bucura Oprescu: „Consorțiul administrativ nu are personalitate juridică!”

de | 01.11.2022 11:30 | Știri, Județean, Politic

Camera Deputaților a adoptat cu 212 voturi “pentru” Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. Legea merge acum la Senat care este for decisional”, anunță Simona Bucura Oprescu într-o postare din mediul online.

Deputatul PSD precizează totodată faptul că actul normativ menționat reglementează regimul juridic al consorțiilor administrative care reprezintă un jalon în PNRR în contextul reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale și de accelerare a realizării investițiilor.

Simona Bucura Oprescu menționează că principalul obiectiv este acela de reducere a disparităților regionale în România, în special cele urban/rural.

Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului, al cărei președinte sunt, a fost comisie raportoare la acest proiect de lege.

De asemenea explică cum funcționează un consorțiu.

Consorțiile administrative presupun asocierea sau cooperarea între localități.

În acest sens vor fi emise hotărâri ale fiecărui consiliu local în parte.

De regulă, consorțiile se vor forma pentru ca localitățile mici să fie ajutate de cele mari. Proiectul permite însă și formarea de consorții doar între localități rurale.

Prin acordul de asociere, localitățile care nu dispun de personal specializat mandatează, prin hotărâre a autorităților deliberative, unul sau mai mulți membri să le sprijine în realizarea atribuțiilor.

Sprijinul vine sub formă de personal delegat. Acest personal va fi plătit de localitatea sa, dar va primi și de la localitatea în care este detașat o indemnizație lunară echivalentă cu 20% din salariul de bază propriu”, transmite deputatul PSD de Argeș.

Deputatul Partidului Social Democrat mai subliniază și faptul că prin intermediul consorțiilor administrative pot fi exercitate atribuții în domenii precum:

  • amenajarea teritoriului, urbanismului și autorizarea lucrărilor de construcții
  • inițierea și realizarea de investiții cu fonduri naționale sau externe
  • juridic, financiar, achiziții publice și gestiune a resurselor umane
  • administrarea taxelor și impozitelor locale

Consorțiul administrativ nu are personalitate juridică.

Aceste consorții vor asigura realizarea unor activități în localitățile cu capacitate administrativă insuficientă, vor stimula fenomenul asociativ la nivelul administrației publice locale și transferul de expertiză și practici unitare”, mai adaugă Simona Bucura Oprescu.                                                                                                      

Detalii despre acest proiect de lege puteți afla accesând link-ul:  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect…

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Simona Bucura Oprescu: „Numărul femeilor consilieri, primari, parlamentari și membri ai Guvernului trebuie să crească!”

Citește articolele pe același subiecte: Simona Bucura-Oprescu
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: