Situație gravă la SJU Pitești! De la 1 decembrie secția ATI va rămâne cu un singur medic!

de | 13.11.2023 11:55 | Administrație, Importante, Județean

Spitalului de Urgență Pitești se confruntă cu o situație gravă, de la 1 decembrie, secția ATI riscă să rămână cu un singur medic.

ATI SJU Pitești

Foto: SJU Pitești

În acest context, prefectul Radu Perianu a convocat atât vineri, 10 noiembrie, cât și astăzi, 13 noiembrie – o ședință în încercarea de a găsi o rezolvare la această problemă.

Acesta face apel la responsabilitate din partea tuturor celor implicați la nivel local și județean.

Situația medicilor anesteziști- în mâinile Comitetului director județean! Va fi adusă și la cunoștința Ministerului Sănătății.
Fac apel la responsabilitate din partea tuturor celor implicați la nivel local și județean, mai ales a Consiliului Județean Argeș!

 

 

În această dimineață a avut loc o nouă ședință cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Argeș și ai spitalelor din județ pentru a găsi o soluție la situația problematică a Secției ATI a Spitalului de Urgență Pitești. Spre surprinderea mea, azi nu au lipsit doar șefii Consiliului Județean Argeș, ci și cei ai unității spitalicești în cauză.

 

 

Direcția de Sănătate Publică Argeș va convoca întrunirea Comitetului director județean, for instituțional aflat în subordinea Consiliului Județean Argeș, din care fac parte reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, ai autorităţilor de sănătate publică judeţene, ai casei judeţene de asigurări de sănătate şi ai asociaţiilor de cadre medicale, pentru a manageria această situație așa cum este prevăzut în Ordinul pentru aprobarea Planurilor regionale de servicii de sănătate.

 

 

De asemenea, DSP Argeș va înștiința și va cere sprijin în această problemă, Ministerului Sănătății!

 

 

Spitalul de Urgență Pitești a transmis o înștiințare către Direcția de Sănătate Publică Argeș prin care susține că de la 1 decembrie unitatea va avea un singur medic ATI. Unul dintre specialiști și-a dat demisia, un alt medic ATI este în concediu medica!”, a transmis astăzi, Radu Perianu, Prefectul județului Argeș.

Facem precizarea că din partea Spitalului de Urgență Pitești nu a participat managerul unității”, a mai adăugat prefectul.

Reamintim faptul că vineri, 10 noiembrie, Radu Perianu a transmis un mesaj în care anunța faptul că reprezentanții Consiliului Județean Argeș, instituție din rețeaua căreia face parte unitatea spitalicească, nu s-ar fi prezentat la ședința de lucru.

Mai jos prezentăm declarația prefectului din data de 10 noiembrie.

Tot vineri, 10 noiembrie, a venit și reacția Consiliului Județean Argeș în care se preciza faptul că la ședință a fost prezentă doamna Anci Ionescu, cea care a fost mandatată de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, să participe, fiind cea mai bună specialistă pe domeniu din cadrul CJ Argeș.
Totodată CJ Argeș a mai transmis că întregul personal medical și administrativ convocat la ședină, a fost convocat degeaba, prefectul părăsind sala de ședințe „înainte de a se creiona măcar un set de posibile soluții, nemulțumit, se pare, de lipsa conducerii CJ Argeș de la această ședință.”
Mai jos prezentăm informarea completă:
Conducerea Consiliului Județean Argeș își exprimă, din nou, dezaprobarea cu privire la modul în care prefectul PNL de Argeș, Radu Perianu, înțelege să își respecte atribuțiile din fișa postului. Domnul prefect continuă să trăiască în și din minciună și încearcă să își facă imagine politică lansând neadevăruri în loc să își facă datoria.
Astăzi, prefectul a convocat o ședință de lucru cu Direcția de Sănătate Publică Argeș, directorii de spitale din județ și șefii secțiilor ATI, ședință în care ar trebui să se discute ce soluții ar putea fi găsite pentru a asigura activitatea curentă la Secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență. Din păcate, întregul personal medical și administrativ convocat a fost convocat degeaba, prefectul părăsind sala de ședințe înainte de a se creiona măcar un set de posibile soluții, nemulțumit, se pare, de lipsa conducerii CJ Argeș de la această ședință.
Or, la această ședință a fost prezentă doamna Anci Ionescu, cea care a fost mandatată de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, să participe, fiind cea mai bună specialistă pe domeniu din cadrul CJ Argeș. Anci Ionescu este președinte al Consiliului de Administrație de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, consilier personal pe probleme de sănătate al președintelui Ion Mînzînă și are un background cât se poate de solid: a fost director medical al Spitalului Județean, a avut activitate la nivel guvernamental și a fost director general adjunct la CNAS. Așadar, vorbim de competență, nu de lipsă crasă de cunoștințe, așa cum este cazul prefectului de Argeș! Este adevărat că SJU Pitești este în subordinea CJ Argeș, dar nu înțelegem care ar fi putut fi rolul președintelui Consiliului la o astfel de ședință în care se discutau aspecte tehnice și la care nu a mai fost prezent niciun alt primar de la vreo localitate care are în subordine alte spitale.
Prefectul de Argeș a preferat să se comporte total neadecvat și să arunce cu acuze gratuite, neavenite și cu tentă politică, în contextul în care este greu de presupus că nu știa sau nu fusese informat de calitatea persoanelor invitate.
Oricum, poate dl prefect poate spune și când a invitat conducerea CJ Argeș la momentul în care a dispus acele controale în spitalele din subordinea instituției noastre, ca să păstreze aceeași linie de consecvență!
În fapt, fiind vorba despre o situație de criză, dl Perianu ar fi trebuit să intermedieze o posibilă detașare a unui medic specialist ATI de la alte spitale municipale sau orășenești la Spitalul Județean sau să facă demersurile, în calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, către Ministerul Sănătății care să emită un ordin prin care un medic specialist ATI să fie detașat pe o perioadă determinată la SJU. Tot așa cum, pe perioada pandemiei #COVID, prin ordin al DSP Argeș, medici de la SJU Pitești au fost #detașați la Spitalul Orasenesc Mioveni!
Info:
De la 1 decembrie 2023, la Secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență, activitatea curentă ar trebui asigurată de un singur medic specialist, ceea ce este imposibil. Facem precizarea că în privința gărzilor nu vor fi probleme.
În acest moment, din cei trei medici anesteziști, unul a suferit un infarct și este în concediu medical, iar un al doilea își va încheia raporturile de muncă de la 1 decembrie prin demisie.
La nivelul spitalelor din subordinea Consiliului Județean Argeș nu există posibilitatea detașării de medici pe această specialitate, din lipsă de personal, singura variantă fiind detașarea de medici de la alte spitale din județ sau din țară.
În luna mai, Spitalul Județean de Urgență Pitești a trimis către minister o situație a personalului, solicitând ca prin memoriu să poată angaja medici pe secțiile deficitare, în contextul în care aceasta este singura variantă după ce angajările au fost blocate prin OUG 34/2023, până la 31 decembrie 2023.
În acest context conducerea SJU Pitești a informat DSP Argeș care, la rândul său, a informat Prefectura Argeș, având în vedere că prefectul, în calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, ar obligația de a face demersuri către ministere, mai ales în anumite situații de criză.
Cum a făcut aceste demersuri, a explicat singur argeșenilor!” a transmis conducerea Consiliului Județean Argeș.
Foto: SJU Pitești

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: SJU Pitești