Sterilizare gratuită a câinilor din gospodării sau de pe stradă!

de | 20.02.2023 13:04 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Județean

A crescut din nou numărul câinilor fără stăpân și, în aproape fiecare localitate din județ, sunt raportate adevărate haite de câini care au anumite zone sub dominație, oamenii plângându-se că le este teamă să mai meargă pe stradă din cauza acestora. Incidentul tragic în urma căruia o femeie din București a murit sfâșiată de câini în zona Lacul Morii a cutremurat o țară întreagă și, din păcate, nu este un caz singular. Însă, cei care au contribuit din plin la această situație a înmulțirii câinilor fără stăpân sunt chiar oamenii, care au ignorat măsura sterilizării animalelor, iar când s-au trezit cu puiuții în bătătură au preferat să îi arunce pe câmp sau în zona tomberoanelor. Astfel, cea mai bună soluție pentru a stopa acest fenomen este sterilizarea masivă.

adapost caini smeura

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a inițiat un parteneriat cu Asociația Tierhilfe Hoffnung – Adăpostul de câini Smeura și Consiliul Județean Argeș, care se va materializa într-o amplă campanie de sterilizare a câinilor-femele din Argeș, atât din gospodării, cât și fără stăpân.

Asigurarea de microcipuri pentru animalele din gospodăriile nevoiașe

DSVSA Argeș va urmări animalele din punct de vedere microbiologic, de control al rabiei, un element important fiind microciparea, care permite vaccinarea gratuită și monitorizarea câinelui. Deși procedura nu implică niște costuri foarte mari, prețul fiind de până în 20 de lei, foarte mulți stăpâni de patrupede nu respectă această obligație, așa că una dintre componentele parteneriatului constă în asigurarea gratuită de microcipuri.

Am discutat cu reprezentanții Consiliului Județean Argeș, pe de o parte, despre înștiințarea primăriilor în vederea achiziționării de microcipuri. Pe de altă parte, am cerut să asigure și unitatea administrativă județeană, în măsura în care poate, 10.000 – 20.000 de microcipuri, astfel încât să acoperim întregul județ. Ne dorim împreună cu primăriile și Consiliul Județean Argeș să asigurăm o microcipare gratuită pentru câinii deținuți de familii nevoiașe, pentru că, de exemplu, au 2 câini, dar microcipează doar unul, ca să nu mai cheltuie și pentru celălalt. Un animal care este microcipat poate fi și vaccinat gratuit. În acest fel putem și gestiona prevenirea apariției rabiei. În județul Argeș, nu mai avem rabie de peste trei ani, nici la animalele domestice și nici la cele sălbatice.”, ne-a explicat directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu. ”Mai trebuie spus că animalele nesterilizate sunt mult mai agresive!”, a mai precizat Sorin Sorescu.

Asociația Tierhilfe Hoffnung va face campanii de sterilizare gratuite în comunele din Argeș, perioada campaniilor urmând a fi afișată în avans. Primăriile vor sprijini aceste demersuri prin mobilizarea populației să participe la acestea și să asigure condițiile necesare pentru cabinetele mobile. La ora actuală, în Argeș, sunt în total peste 100.000 de câini, iar dintre aceștia câteva zeci de mii sunt câini fără stăpân. În 2022, Asociația Tierhilfe Hoffnung a sterilizat peste 20.000 de femele.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole