Prin prisma complexității activităților pe care le derulează, dar și a beneficiarilor – majoritatea persoane vulnerabile – DGASPC Argeș este una dintre cele mai complexe instituții din județ. Să conduci o astfel de instituție este cu adevărat o provocare. Managerul Tatiana Eftime a dovedit că acest rol i se potrivește ca o mănușă. Are determinarea necesară, dar mai ales competențele dobândite, de-a lungul timpului, în sistemul în care profesează.
Nevoită să dezvolte proiecte și să performeze în managementul public, într-o societate dominată până recent de bărbați, domnia-sa consideră că analiza egalității de gen trebuie să plece de la aceea că femeile şi bărbaţii nu au aceleaşi roluri, resurse, nevoi şi interese și nici nu participă în mod egal la luarea deciziilor.
”Valorile atribuite «muncii femeilor» şi «muncii bărbaţilor» nu sunt aceleaşi; aceste diferenţe variază de la o societate la alta, de la o cultură la alta.
Există egalitate de gen atunci când bărbații și femeile au aceleași drepturi, responsabilități și oportunități în toate sectoarele societății și atunci când diferitele interese, nevoi și priorități ale bărbaților și ale femeilor sunt evaluate în mod egal.
Numeroase organizaţii promovează activ dreptul oricui om de a trăi în deplină demnitate, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, naţionalitate, etnie, culoare a pielii, profesie, religie, educaţie. Toleranţa recunoaşte drepturile fundamentale ale omului, iar educaţia este considerată cel mai eficient mijloc de prevenire a intoleranţei.
Şi, pentru că luna martie este luna femeii, transmit un gând bun, un îndemn, tuturor femeilor care trebuie să privească viaţa din perspectiva motivaţiei şi a simbiozei perfecte între prezent şi viitor: «Lucrul cel mai important este să fii gata în orice moment să sacrifici ceea ce eşti, pentru ce ai putea deveni» – Charles Dickens.”, declară managerul DGASPC Argeș.
Se raportează pemanent la această poziție și responsabilitate publică, de la care pornește în analizarea elementelor-cheie necesare succesului la acest nivel de management. ”Ca director general al DGASPC Argeş, prin exercitarea atribuţiilor şi responsabilităţilor pe care le am, mi-am propus să contribui la asigurarea eficienţei sistemului de asistenţă socială, să accelerez modernizarea serviciilor sociale oferite beneficiarilor noştri: persoane cu dizabilităţi, tineri din sistemul de protecţie socială, persoane vârstnice şi să îmbunătăţesc perspectiva oportunităţilor pe care aceştia le au, în ceea ce priveşte independenţa şi integrarea în comunitate.
Capacitatea de lucru eficient în echipă reprezintă un beneficiu pentru orice structură socială, cu atât mai mult în asistenţa socială, deoarece fiecare specialist face parte integrantă din veriga indestructibilă a îmbunătăţirii calităţii serviciilor sociale acordate beneficiarilor noştri.”
La cele de mai sus adaugă Tatiana Eftime ca fiind indispensabile: respectarea demnităţii umane, transparenţa, implicarea, promptitudinea, corectitudinea, responsabilitatea, nediscriminarea – sunt doar câteva dintre prerogativele şi elementele-cheie, pe baza cărora se conturează succesul în domeniul asistenţei sociale.
În opinia domniei-sale, succesul profesional este determinat de muncă, implicare, dăruire şi responsabilitate. Dar pentru a ajunge la acest ţel, o femeie trebuie să se simtă împlinită şi în viaţa personală, explică Tatiana Eftime.
”Doar o conexiune indestructibilă între profesie şi împlinirea sufletească poate duce la succes.
Un om puternic poate îmbina perfect cariera, viaţa de familie şi pasiunile pe care le are. Doar aşa se simte împlinit. Cea mai mare provocare pentru mine a fost şi rămâne echilibrul între viaţa personală şi profesie. Au existat momente când a trebuit să investesc mai mult profesional, dar şi perioade când a trebuit să mă dedic mai mult familiei. Un lucru este sigur: îţi trebuie: multă forţă interioară, ambiţie, seriozitate, încredere în tine, susţinere din partea partenerului de viaţă, ca să reuşeşti; şi toate acestea, dublate de multă muncă, implicare, dăruire şi curajul de a-ţi asuma noi provocări, o tendinţă pe care am remarcat-o în timp, în rândul femeilor.”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: