Tensiuni între PNL și PSD. Guvernul a adoptat noua lege a pensiilor!

de | 09.11.2023 18:23 | Național, Politic

Legea pensiilor a fost adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi. Asta deși au fost o serie de tensiuni în coaliție, între PNL și PSD. Potrivit informațiilor celor de la digi24.ro, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, ar fi refuzat inițial să-și dea avizul pentru noua lege, pentru că nu sunt bani, și i-ar fi cerut premierului să găsească soluții.

În această dimineață a avut loc o discuție la PNL pe această temă, iar președintele Nicolae Ciucă a declarat că trebuie clarificat care e suma reală, după ce miercuri seară au apărut în spațiu public informații care arătau un impact bugetar de 55,6 miliarde de lei, mult mai mare față de calculele Ministerului de Finanțe.

”Astăzi avem pe masa guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat care aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore. Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Mai mult, prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070. Am parcurs şi avizul Ministerului de Finanțe şi categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, știm cu toții, în cererea de plată numărul patru este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aștept de la ministrul finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret, prevăzut și el de altfel, în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului şi a sistemului vamal”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

În urmă cu puțin timp, premierul Marcel Ciolacu a scris pe pagina de Facebook: ”Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există ”nu vreau” sau ”nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”

Foto descriptiv. Sursă foto: gov.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Simona Bucura-Oprescu: ”Vom avea atât o majorare a pensiilor, cu 13,8% în ianuarie, cât și o recalculare a acestora, în septembrie”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: PNL | PSD

Ultimele articole