anchetaonline.ro

Trei rețete tradiționale nelipsite de pe mesele românilor de 1 Decembrie

de | 01.12.2022 11:00 | Știri, Județean, Lifestyle, Național

  • Rețete tradiționale românești!

 

Astăzi 1 Decembrie sărbătorim Ziua Națională a României. Este ziua în care celebrăm Marea Unire din 1918, acel moment istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit într-un stat Național.

Ziua națională a României este o zi specială pentru orice român dar în același timp este și o sărbătoare culinară în care produsele tradiționale nu lipsesc de pe masă.

În cazul în care trebuie să gătiți astăzi și nu știți exact ce să pregătiți, mai jos vă prezentăm trei rețete appreciate de mai toți românii de 1 decembrie.

 

Prima rețetă este iahnia de fasole cu cârnați, o rețetă nelipsită în această zi.

 

Iahnie de fasole cu carnati de porc - Trei rețete tradiționale nelipsite de pe mesele românilor de 1 Decembrie rețete

 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de: 600–700 g fasole boabe fiartă, 2-3 cepe, 1 ardei gras roșu, 1 ardei galben, 1-2 morcovi și 500 g de cârnat afumat. De asemenea veți avea nevoie și de 500 ml suc de roșii, 2-3 foi de dafin, sare, piper și cimbru.

Mod de preparare:

Într-o oală, cratiță sau într-un ceaun, depinde ce aveți în bucătărie, se pune puțin ulei, se adăugă pe rând ceapa, ardeiul, morcovul care se călesc 10-15 minute și apoi se adăugă cârnatul tăiat felii. După câteva minute se pune o linguriță de boia de ardei dulce, pentru cei care preferă se poate pune și o linguriță de boia de ardei iute, se amestecă bine și se adaugă apă lăsând totul la foc mic să fiarbă până când legumele se vor înmuia. După ce legumele s-au înmuiat se adaugă fasolea fiartă iar după 15-20 de minute se adaugă sucul de roșii și mirodeniile. După alte 15 minute mâncarea va fi gata și poate fi servită cu o păine tradițională și murături.

 

rețete maxresdefault - Trei rețete tradiționale nelipsite de pe mesele românilor de 1 Decembrie

 

O altă mâncare preferată de români este varza murată cu ciolan afumat.

Pentru această rețetă veți avea nevoie de: o varză murată mare, 400 – 500 g ciolan afumat, 2-3  linguri de ulei, 1 lingură de pastă de tomate, sare, piper, cimbru, 2-3 frunze de dafin și o legătură de mărar

Cum se prepară?

Pentru început trebuie lăsată varza murată la desărat în apă rece timp de câteva ore apoi aceasta se toacă mărunt.

Într-un tuci sau într-o cratiță se încinge uleiul peste care se adaugă ciolanul afumat tăiat bucăți potrivite, se rumenește ușor, se adaugă două trei cepe tăiate mărunt și după 10 minute se adaugă varza tocată. În momentul când zeama de varză scade se adaugă o jumătate de cană de supă de legume sau de apă, frunzele de dafin și condimentele. După câteva minute mâncarea se bagă la cuptor și se verifică din când în când.

Pe la jumătatea fierberii se adaugă și pasta de tomate amestecată cu puțină apă sau supă de legume și se mai lasă 25-30 de minute la cuptor. La final nu rămâne decât să adăugați mărarul tocat mărunt și să pregătiți o mămăliguță. Nu uitați de ardeiul iute.

 

photo - Trei rețete tradiționale nelipsite de pe mesele românilor de 1 Decembrie rețete

 

 

Altă rețetă apreciată de români este tocănița de cartofi cu afumătură iar pentru această rețetă veți avea nevoie de: 1 kg de cartofi ,2 ardei grași roșii, 1 ardei verde, 2 morcovi, 3 cepe, 50 ml ulei, 500 g scăricică de porc afumată, 3-4 lingurite paste de tomate și pătrunjel verde.

Rețeta este una simplă, delicioasă și se prepare repede. Cum?

Legumele se curăță, se spală și se taie Julien, scăricica de porc se taie în bucăți potrivite iar cartofii curățați și spălați foarte bine se taie cubulețe. Într-o cratiță se adaugă uleiul, se călește ceapa, se adaugă apoi morcovii și ardeii iar când totul devine sticlos, se adaugă carnea afumată și se toarnă apă cât să le cuprindă.

Compoziția se dă la cuptor pentru 15-20 minute iar apoi se vor adăuga cartofii, pasta de tomate, sare și puțin piper și se va lăsa la cuptor până când cartofii vor fi fierți. La sfârșit se adaugă verdeața tocată mărunt iar mâncarea se servește alături de murături.

Poftă bună!

 

Foto descriptiv

 

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: