Lovitură pentru Pendiuc: Guvernul modifică de urgență Codul Penal și evită prescrierea faptelor în marile dosare de corupție

de | 30.05.2022 20:08 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Importante, Pitești

INFORMAȚII NOI

Luni, Guvernul a adoptat o „Ordonanață de Urgență privind modificarea Codului Penal pentru a-l pune în acord cu decizia CCR și pentru a evita ca numeroși inculpați să scape prin prescrierea faptelor”. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, dacă s-ar fi amânat această decizie, s-ar fi produs un efect devastator asupra multor anchete din România. Printre inculpații care ar fi putut scăpa de închisoare se numără și fostul primar al muncipiului Pitești, Tudor Pendiuc. Printre beneficiari ar mai fi fost și Elena Udrea, Laurențiu Duță – fost șef al CNSAS, Sorin Blejnar – fost șef al ANAF.

Era important ca această intervenție să se facă până la publicarea deciziei CCR în monitorul oficial, care ar fi dus la compromiterea multor anchete. În ce privește referendumul, amintesc că a vizat trei chestiuni, materia infracțiunilor, a pedepselor și organizării judiciare. Nu abrogăm infracțiuni, nu mărim pedepse și nu scădem pedepse, nu intervenim în organizarea judiciară. Trebuie ținut cont de spiritul referendumului, această OUG nu intră în coliziune cu efectele referendumului, cu spiritul referendumului. Se aliniază perfect acelui spirit și voinței cetățeanului care a votat pentru referendum”, a declarat Cătălin Predoiu.

Prin urmare, prin această hotărâre s-a evitat vidul legislativ. În cazul modificarea Codului Penal nu ar fi fost făcută înainte ca decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial, foarte multe dosare penale ar fi putut fi închise prin prescrierea faptelor.

Știre inițială: 

Tudor Pendiuc ar putea scăpa de închisoare! Ce spun procurorii DNA

Fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, condamnat la 8 ani de închisoare de Tribunalul București în 2020, ar putea scăpa de pedeapsă.

Potrivit CCR, întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale prevăzută de articolul 155 din Codul penal este neconstituțională: „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Această hotărâre este în favoarea inculpaților a căror anchete sau procese au trenat, apropiind termenul de prescriere a faptelor de care sunt acuzați.

Potrivit surselor judiciare G4media, printre beneficiari se numără și Tudor Pendiuc. Alături de el ar mai fi Elena Udrea, Laurențiu Duță – fost șef al CNSAS, Sorin Blejnar – fost șef al ANAF.

Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.

Întrucât sintagma „oricărui act de procedură în cauză” era neclară, imprevizibilă și incoerentă, Curtea Constituțională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituțională”, transmite CCR.

Dosarul Publitrans

Cel mai mare scandal de corupţie al anului 2014 în Argeş a fost, fără îndoială, cel care l-a trimis în spatele gratiilor pe primarul Piteştiului. În dimineaţa zilei de 7 noiembrie 2014, DNA a declanşat o amplă operaţiune care a presupus percheziţii la 18 locaţii din Piteşti şi din Capitală în Dosarul Publitrans. În aceeaşi zi, primarul Tudor Pendiuc şi oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Gheorghe Văsâi şi Constantin Scarlat au fost reţinuţi.

Foto: Adevărul.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Procesul lui Tudor Pendiuc s-a împotmolit din nou

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | DNA | Publitrans | Tudor Pendiuc