Un deputat și un viceprimar au înlocuit mașina cu bicicleta

de | 22.09.2022 19:39 | Știri, Lifestyle, Pitești

Pe 16 septembrie a debutat Săptămâna Europeană a Mobilității și în jurul nostru am văzut o serie de evenimente dedicate protejării mediului. La Pitești, pe 16 septembrie, s-a schimbat „PET-ul cu biletul”, iar pe 18 septembrie, o arteră principală și generoasă, b-dul I.C. Brătianu, a fost închisă circulației mașinilor, pentru a lăsa loc distracției, jocului și deplasărilor pe două roți. Dar, câți dintre cei care participă la asemenea acțiuni periodice fac o rutină din aceste obiceiuri sănătoase, pentru că, în fapt, o faptă frumoasă făcută o dată pe an, nu cântărește cu nimic în sănătatea planetei. Dintre persoanele publice am identificat două pe care le vedem periodic pe bicicletă sau trotinetă electrică, străbătând străzile Piteștiului.

Vicele Piteștiului, Mihai Mihăilescu, face traseul Găvana – centru în 10 minute, cu ajutorul bicicletei, mult mai puțin decât cu mașina

Încă de acum un an, vicele Mihăilescu s-a alăturat mișcării Vinerea Verde, când a venit prima dată cu bicicleta la muncă, însă a extins programul. Drumul casă – birou și retur îl face din ce în ce mai rar cu mașina și, în funcție și de vreme, vine când cu acest vehiculul pe două roți, când cu autobuzul.

În ultima perioadă am început să folosesc bicicleta pentru a mă deplasa la serviciu și încerc ca minimum trei zile pe săptămână să folosesc acest mijloc de transport. Am ales această opțiune, în primul rând, pentru beneficiile aduse sănătății și, nu în ultimul rând, pentru că poate fi mai rapid în aglomerația orașului. Vă dau și un exemplu concret, dimineața, din Găvana până în centru la Primărie, cu bicicleta fac 10 minute, în timp ce alți colegi care vin din aceeași zonă și folosesc mașina personală au nevoie de 20 minute.”, ne-a povestit acesta.

Și nu este singurul membru din familie care a abordat acest mijloc de deplasare.

Totodată, vreau să dau și un exemplu fiului meu, pentru a-l încuraja să folosească bicicleta și m-aș bucura să pot fi un exemplu și pentru alți cetățeni care să renunțe la deplasările zilnice cu mașinile. Cu fiecare mic gest de acest fel vom putea să facem din Pitești un oraș mai puțin poluat și mai curat.”, ne-a declarat Mihai Mihăilescu.

Având în vedere experiența de biciclist în traficul piteștean, acesta a venit și cu propunerea amenajării unor trasee sugerate de biciclete, prin care să fie avertizați șoferii că pe acea zonă au dreptul să circule vehicule pe două roți și să fie atenți în acest caz.

Deputatul Ionuț Moșteanu: „Mă simt confortabil în trafic, pe două roți!”

Un alt împătimit al deplasării pe două roți este deputatul USR, Ionuț Moșteanu, coleg de partid cu Mihai  Mihăilescu. Și pe acesta l-am văzut adesea trecând pe trotineta electrică pe bulevardele Piteștiului și ne-a mărturisit că folosește acest mijloc de transport și în București, dar și când merge în alte țări.

Ionut Mosteanu bicicleta

Personal merg mult cu bicicleta și trotineta electrică. Sunt pasionat de mersul pe două roți de o viață și mă simt confortabil în trafic, pe două roți. Din păcate, lipsa infrastructurii pentru transport alternativ e o realitate tristă în România, iar la noi în Pitești este un adevărat sport extrem. Realizarea pistelor de biciclete ar trebui să devină o prioritate pentru toți primarii.

Tot timpul când merg afară închiriez biciclete ca să înțeleg cum prioritizează orașele modurile de transport.

Transportul alternativ are mai multe avantaje: e mai ieftin, e mai rapid, e prietenos cu mediul. Sunt trei avantaje pe care le obținem când alegem fie transportul în comun (autobuzul, tramvaiul, metroul), fie cel individual cu trotineta, bicicleta sau scuterul.”, ne-a declarat deputatul Moșteanu.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Găvana | Pitești