Valea Iașului – rețeta succesului prin muncă administrativă și investiții utile

de | 12.06.2023 20:00 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită

Primarul din Valea Iașului, Cristian Enescu, gândește strategic și investește în proiecte utile – unul dintre acestea fiind realizarea a două stații de încărcare mașini electrice. De asemenea, în acest an, se vor face primii doi kilometri de rețea de gaze în comună. O investiție majoră și utilă pentru cetățeni. Un alt proiect ce ar putea pune această comună argeșeană pe harta turismului românesc sau chiar european este realizarea unui parc – ”România în miniatură”.Administrația locală a concesionat un teren de 7 ha pe care ar urma să se facă investiția. Lucrurile se mișcă rapid și bine la Valea Iașului.

”Anul acesta vom face primii 2 km din rețeaua de gaze”

Primarul comunei Cristian Enescu a investit pentru dezvoltarea comunității astfel încât cetățenii să poată beneficia de toate utilitățile și de facilitățile unei comunități moderne.

Încă de cum a preluat noul mandat, a pus gabioane pe Valea Bădilii, pentru că exista riscul să se surpe drumul comunal care face legătura între satul Borovinești și Ungureni.

În anul 2021, pe străzile Mihai Eminescu și Mihai Viteazul s-a investit în ridicarea a 138 de găuri de canalizare. Tot în 2021, administrația a forat două puțuri de mare adâncime pentru a avea o sursă de apă proprie, în satele Valea Uleului și Mustățești. A fost adus un bazin de stocare a apei de 200 mc. Valoarea celor două investiții, a puțurilor și a bazinului, a fost de circa 750.000 lei.

”În perioada aceasta am reușit și am făcut serviciul Apă Canal cu licență luată de la ANRSC. Sunt 1.200 de branșamente la apă și 700 la canalizare. Noi am avut apă băgată, dar prin aceste proiecte înlocuim rețeaua. Canalizare avem în cinci sate, două sate nu au canalizare, dar am luat pe PNRR un proiect pentru a pune fose septice, în Bărbălătești și Borovinești. Vom face licitații și cred că ne apucăm de lucru în toamna acestui an. Proiectul are o valoare totală de 2.150.000 lei”, povestește cu bucurie edilul de la Valea Iașului.

Anul 2023 a venit pentru comuna Valea Iașului cu alte proiecte și investiții importante. „Avem un proiect de introducere rețele de gaze prin extindere. În toamnă, ne apucăm de introducerea rețelelor de gaze în satele Ungureni și Valea Iașului, rețeaua totală de gaze având, astfel, o lungime de 15,4 km. Proiectul presupune introducerea gazelor în satele Ungureni, Valea Iașului, Bărbălăteşti și Borovinești. Anul acesta vom face primii 2 km din rețeaua de gaze”, a explicat Cristian Enescu.

Un contract în valoare de 1.000.000 lei, finanțat pe Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), vizează înlocuirea a 400 de lămpi cu tub cu unele noi pe led.

Un alt proiect, accesat prin PNRR, este cel de anvelopare a clădirii Primăriei.

Centru medical cu 10 cabinete în satul Mustățești

Unul dintre proiectele pe care administrația locală îl are în lucru în acest an este cel de forare a  unui nou puț de mare adâncime în satul Valea Uleului cu fonduri de la Consiliul Județean Argeș. Totodată, a fost recepționată lucrarea de canalizare pe strada Bălășești, făcută cu bani de la CJ Argeș și din bugetul local. A mai fost recepționată lucrarea de extindere a rețelor de apă, 2,2 km, prin satele Valea Iașului și Mustățești, din fonduri de la CJ Argeș și buget local.

Se lucrează la un proiect de asfaltare a 3 km de drumuri comunale pe ”Anghel Saligny”. Până acum s-a realizat asfaltarea pe strada Basarab I, însă proiectul vizează asfaltarea a zece străzi și are o valoare de 5.100.000 lei.

A fost realizat un parc de joacă la Grădinița Mustățești și în acest an urmează să mai fie amenajat încă unul la Școala de la Valea Iașului.

În plan, pentru această toamnă, este și realizarea unui pod peste Valea Bădilii, proiect depus și aprobat la Compania Națională de Investiții (CNI), în valoare de 1.000.000 lei. Tot prin CNI este aprobat spre finanțare un proiect pentru tinerii localității, mai precis un teren multifuncțional tip II (vestiare și teren pentru activități sportive – fotbal, handbal), în saltul Valea Uleului.

Anul acesta încep lucrările și pentru realizarea unui centru medical cu 10 cabinete în satul Mustățești, tot pe CNI. Valoarea proiectului este de 3.100.000 lei. Acest centru medical va fi în zona Dr. Oetker. ”De peste un an funcționează un cabinet stomatologic privat în satul Mustățești”, a mai completat Cristian Enescu. Lucrurile nu stau pe loc, iar primarul spune că pe fonduri structurale cele două școli din localitate vor fi dotate și echipate cu cele necesare. De asemenea, investiția în centrala fotovoltaică a fost benefică, pentru că datorită acesteia se acoperă 40% din cheltuielile cu energia electrică.

”România în miniatură”

Pentru toamna lui 2023 este în plan să înceapă realizarea pistei de biciclete pe DN7C pe o distanță de 3 km, de la Dr. Oetker până la hotarul cu vecinii din comuna Albești. Proiectul este de 2.300.000 lei.

O altă investiție se referă la cele două stații de încărcare mașini electrice, una la Mustățești și alta la Valea Iașului. Contractul este luat pe AFM și are o valoare de 560.000 lei.

De viitor, dar de lungă durată, este proiectul ”România în miniatură”. Administrația locală a concesionat un teren de 7 ha unei societăți.

”Este un proiect privat cu participare publică, un proiect mare pe care sperăm ca în circa trei ani să-l punem pe picioare. S-au făcut documentele și suntem avansați: lucrăm la proiectarea sa. Dacă știți Parcul Mini Transilvania… ceva asemănător, dar căutăm să vedem ce am putea face unicat și atractiv pentru turiștii din toate colțurile țării și,  de ce nu, și pentru cei de peste hotare. Vrem să punem Valea Iașului pe harta turismului românesc și poate chiar european”, a completat primarul Cristian Enescu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Valea Iaşului