Un nou tip de vouchere pentru români! Cine vor fi beneficiarii

de | 10.03.2023 21:35 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Lifestyle, Național

Un nou tip de vouchere pentru români! Cine vor fi beneficiarii

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță că va fi introdus un nou tip de vouchere pentru români. Către cine se adreasează acest ajutor de la stat?

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, noi vouchere vor apărea în România, iar beneficiarii vor fi femeile și copiii. Este vorba de un pachet de măsuri de 450 de milioane de euro, care va fi implementat cu scopul de a răspunde nevoilor punctuale ale femeilor și copiilor care sunt în situații dificile.

Mai exact, până în 2027, mamele care aparțin grupurilor vulnerabile vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare de peste 446 de milioane de euro, finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 și Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

În perioada 2021 – 2027, România beneficiază de un program special dedicat persoanelor vulnerabile – prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, iar 10% din bugetul total al acestui program sunt bani europeni alocați măsurilor de sprijin pentru mame și copii în dificultate. Vom finanța acțiuni integrate prin care oferim atât sprijin material concret, cât și servicii de consiliere sau măsuri specifice pentru familiile monoparentale, în care unicul părinte este, în majoritatea cazurilor, mama. De asemenea, ne vom axa pe integrarea pe piața muncii a mamelor din grupurile vulnerabile, astfel încât ele să poată asigura copiilor lor condiții decente de viață și șansa la educație. Prin apelurile pe care le pregătim, atât autoritățile publice, cât și furnizorii privați de servicii sociale vor putea accesa finanțare pentru a răspunde unor nevoi punctuale ale mamelor și copiilor aflați în situații dificile”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

De asemenea, vor fi introduse măsuri cu scopul introducerii oportunităților pe piața muncii pentru femei, finanțarea cursurilor de recalificare, acordarea de trusouri pentru cupluri de mame și nou-născut și sprijin material direct (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte).

 

Mai mulți bani și privilegii pentru mămicile din România

De asemenea, potrivit unui proiect de lege, femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta mai mică de 5 ani vor avea prioritate la toate casieriile unităților comerciale și la ghișeele instituțiilor publice din România. Mai mult, același proiect legislativ susține crearea de locuri de parcare rezervate pentru aceste persoane.

Proiectul a fost inițiat de trei parlamentari liberali care spun că prin aceste schimbări speră să încurajeze familiile tinere din țară, dar și să ajute la creșterea natalității.

mamewa - Un nou tip de vouchere pentru români! Cine vor fi beneficiarii

Mai mult, conform unui alt proiect de lege, PNL își propune să crească limita minimă și limita maximă a indemnizației acordate pentru creșterea copilului. Astfel, vloarea minimă ar urma să fie 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, iar valoarea maximă va fi de patru ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Valoarea minimă a indemnizației va fi de 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, iar valoarea maximă se va situa la de 4 ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, adică suma de 12.000 de lei, față de 8.500 de lei, cât este în prezent.

Prin susținerea celor două proiecte de lege, ne propunem să încurajăm natalitatea și să oferim sprijinul necesar părinților pe parcursul primilor ani de viață ai copiilor. Având în vedere declinul demografic cu care se confruntă România, suntem datori să luăm toate măsurile necesare pentru susținerea familiilor aflate la început de drum”, a spus unul dintre inițiatorii proiectului de lege, Florin-Alexandru Alexe.

Foto Tabu.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vouchere sociale 2023. Data la care intră pe card prima tranșă de 250 lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole