Alegeri în Rusia 2024 – a doua zi de votare

de | 16.03.2024 11:56 | Național, Politic

Astăzi este a doua zi a alegerilor prezidențiale din Rusia. Vineri, pe 15 martie – în prima zi, au venit la urne aproape o treime din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot, arată cei de la Agerpres citând EFE. Potrivit sondajelor oficiale, Putin se bucură de o intenţie de vot de peste 80%. În ceea ce privește sprijinul pentru reprezentantul Partidului Oameni Noi, deputatul Vladislav Davankov (40 de ani), şi pentru candidatul Partidului Comunist, Nikolai Haritonov (75 de ani) este de 6%, iar pentru ultranaţionalistul Leonid Sluțki (56 de ani) – liderul Partidului Liberal Democrat al Rusiei (LDPR) este de circa 5% din intenţiile de vot.

Astfel, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), peste 30% dintre ruşi şi-au exercitat vineri dreptul de vot, la care trebuie adăugate cele 2,6 milioane care au votat anticipat din cauza războiului din Ucraina. E bine de precizat că aproximativ 4,5 milioane de alegători pot vota în zonele ocupate de armata rusă în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie). Se așteaptă ca preşedintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, să iasă victorios pentru a cincea oară, și își va consolida astfel puterea până cel puțin în 2030. Cei trei rivalia lui Putin au şi opinii politice favorabile Kremlinului şi, de obicei, îşi manifestă sprijinul pentru Putin. Vă reamintim că vineri, mai multe persoane au fost arestate pentru că au pulverizat cerneală, vopsea şi antiseptic pe urne sau au aruncat cocteiluri Molotov în direcţia secţiilor de votare. Totodată, preşedintele Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina că încearcă să-i perturbe realegerea prin atacuri şi incursiuni la graniţă. De altfel, din informațiile apărute, doi civili ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean cu 15 rachete Vampire asupra oraşului Belgorod, în timp ce Rusia, la rândul său, a atacat ieri o zonă rezidenţială a oraşului ucrainean Odesa, ucigând cel puţin 20 de oameni şi făcând peste 70 de răniţi.

Votul va continua până duminică seara.  Ultimele secţii de votare se vor închide în Kaliningrad, pe malul Mării Baltice, la ora 20:00 (18:00 GMT). Primele previziuni sunt aşteptate imediat după aceea. Conform legislaţiei, rezultatele finale sunt stabilite în termen de zece zile de la data votului de către Comisia Electorală Centrală, potrivit TASS. Legea prevede, un al doilea tur de scrutin, dar nu se aşteaptă să aibă loc. Acesta ar trebui organizat la 21 de zile de la primul tur, între primii doi clasaţi, dacă niciunul dintre candidaţi nu ar obţine mai mult de jumătate din voturile exprimate la scrutinul principal. Pentru câştigarea turului doi ar fi necesară doar majoritatea simplă de voturi.

Foto descriptiv. Sursă foto DW.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Scandal într-un club din Pitești! Un minor a avut nevoie de medici!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Vladimir Putin