De astăzi. Ingredientele şi valorile nutriţionale ale preparatelor, în meniuri

de | 15.03.2023 09:53 | Știri, Lifestyle, Național

De astăzi, restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Astfel, începând cu data de 15 martie 2023 intră în vigoare Ordinul 201/2022. Iniţial, decizia urma să intre în vigoare la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.

”Salata Caesar este un preparat la care se înscrie lista ingredientelor în ordinea descrescătoare a ponderii în momentul introducerii în preparare: salata …g; crutoane ( făină de grâu, ……..), carne de pasăre/.. .g ,parmezan (conține: lapte) ,gălbenuș de ou; muștar [se mentionează aditivii cu denumirea categoriei (ex: acidifiant etc, urmată de numele specific (ex. acid citric) sau codul numeric CE (ex: E 330)]; ulei de măsline (se va înscrie denumirea corectă, respectiv ulei extravirgin de masline/ulei virgin de măsline/ulei din turte de măsline), anchois (conține: pește), usturoi, sos Worcester (se înscriu aditivii din lista proprie de ingrediente și componentele cu efecte alergene), oţet din vin, sare, piper….”, acesta este unul dintre exemplelel prezentate în ghidul practic de pe site-ul ANPC.

Vor trebui menționate în meniu următoarele:

  • aditivii;
  • cantitatea;
  • declarația nutrițională;
  • alimentele cu efect alergen.

Unitățile care trebuie să respecte această măsură, sunt: restaurante, restaurante cu livrare, braserii, cafenele, baruri, berării, unități cofetărie, patiserie, ceainării, unități pentru organizarea evenimentelor, unități tip bufet și pizzerii.

Foto descriptiv. Sursă foto: digi24.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Valoarea contractului este de 8,74 milioane lei. Gara regală din Curtea de Argeș, restaurată

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANPC

Ultimele articole