Vremea rea face ravagii în Grecia și Bulgaria

de | 12.06.2022 22:15 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Vremea rea a făcut ravagii în Bulgaria, dar și în Grecia, în acest weekend. Peste 27.000 de fulgere au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, în Grecia. De asemenea, țara s-a confruntat cu inundații puternice, cel mai rău fiind afectate zona Halkidiki, insula Evia și Larissa. Aceeași situație s-a regăsit și în Atena, acolo unde din cauza condițiilor meteorologice extreme, canalizările nu au mai făcut față, iar străzile au devenit impracticabile ,din cauza frontului meteorologic sever cunoscut sub denumirea Genesis.

Totodată, în Bulgaria au fost semnalate probleme asemănătoare din cauza condițiilor meteorologice extreme. Au fost probleme în trecătoarea Petrohan, din capitala Sofia,- acolo unde sau înregistrat inundații, precum și în alte orașe din Bulgaria.

Atenționare emisă de MAE

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru cei care călătoresc, în această perioadă, în Bulgaria și Grecia. Ambele țări sunt sub alerte de vreme rea. Potrivit meteorologilor vor fi precipitații abundente, sub formă de ploi torențiale, fiind emis un cod roșu de vreme rea.

Conform Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie din Bulgaria, codurile sunt valabile în următoarele zone:

Cod roșu pentru regiunea Smolian. Cantitatea de precipitații ar putea atinge valori de 65-100 mm;

Cod portocaliu pentru regiunile Montana, Vrața, Gabrovo, Loveci, Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Pazardjik, Plovdiv, Sofia-regiune, Sofia – capitală, Pernik, Kiustendil și Blagoevgrad. Cantitatea de precipitații ar putea atinge valori de 35 – 66 mm;

Cod galben pentru regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Sliven și Yambol. Cantitatea de precipitații poate atinge valori de 25 – 40 mm.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule preventiv, cu viteză redusă, să aibă mașinile echipate corespunzător și să se documenteze cu privire la situația meteorologică din zonele în care urmează să călătorească.

De asemenea, este posibil ca autoritățile din Bulgaria să decidă închiderea unor categorii de drumuri, în cazul în care situația va impune această măsură.

Cetățenii români interesați pot obține informații utile după cum urmează: cu privire la starea vremii – pagina www.weather.bg; cu privire la situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare – www.mvr.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – www.bgtoll.bg/ro/; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA http://lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020 (accesibil în regim non-stop). Informații referitoare la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Turcia sunt disponibile la adresa www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe pagina Agenției „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”, transmite MAE.

Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia

Și Grecia se află sub avertizare meteorologică în intervalul 10-13 iunie 2022, fiind vizate zone din vestul, centrul și nordul țării.

În regiunile menționate vor fi furtuni puternice, ploi torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic. Există și pericolul producerii inundațiilor.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106710035 și al Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență, anunță MAE.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și cel al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076”, adaugă MAE prin intermediul unui comunicat de presă.

Foto credit: Digi 24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Revoltător: Polistiren și fier mâncat de rugină, descoperite la podul prăbușit în Neamț

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Grecia