Cum gestionăm banii în vremuri de război? Specialiștii ne explică! Cât e azi 1 euro!

de | 25.03.2022 21:02 | Economic, Național

Nu trebuie să fi unul dintre specialiștii mari în finanțe sau economie pentru a realiza faptul că perioada pe care o traversăm, nu numai la nivel local ci și la nivel mondial, este una dificilă.

Din cauza efectelor pandemiei care se resimt în continuare în economie plus conflictele armate care provoacă neliniște pe piețe, unii investitori se tem să ia în considerare posibilitatea de a investi în anumite companii și sectoare care sunt afectate.

Specialiștii precizează faptul că incertitudinea economică și creșterile prețurilor materiilor prime ca urmare a crizei ucrainene au reaprins temerile legate de „stagflatie”, o combinație de incetinire economică bruscă și inflație mare.

În acest context analiştii financiari ne sugerează ce ar trebui să facem cu economiile pe timp de criză, în cazul în care am reuşit să strângem nişte bani.

Ce spun specialiștii: Este mai bine să îi ţinem în lei ori euro, la bancă sau acasă?

După părerea lor indicat ar fi să ţinem sumele de bani la bancă, însă depinde de situaţia fiecăruia şi de banii de care dispunem.

În mod normal, banii îi ţinem la bancă, dar dacă avem nevoie de bani de la lună la alta, îi ţinem acasă, pentru că îi vom folosi” a declarat de curând la un post de televiziune, Adrian Negrescu, analist financiar.

Untitled collage 10 1 - Cum gestionăm banii în vremuri de război? Specialiștii ne explică! Cât e azi 1 euro!

Tot specialiștii în economie anunță că urmează o recesiune economică cu impact puternic asupra tuturor statelor iar în acest context ei oferă cinci sfaturi prin care sa ne protejăm în fața crizei economice:

  • Economiile trebuie ținute în depozite sau conturi de economii la bancile care au dobânzile cele mai mari și comisioanele cele mai mici
  • Sumele economisite trebuie diversificate ținând banii în euro și dolari pentru a-i proteja de devalorizarea leului și de inflație
  • Cheltuielile trebuie ținute la un nivel minim
  • Sursele de venit trebuie diversificate
  • Investeste! Pe timp de criză este cel mai bun moment sa investești, asta daca ai suficienți bani disponibili.

În ceea ce priveşte investiţiile, specialiștii mai spun că cel mai indicat ar fi să depunem economiile în titluri de stat, pentru a ne bucura de o dobândă mai bună.

Ca să obţinem profit dacă depunem la bancă, spre exemplu, 1.000 de lei, îi putem depune şi ca titluri de stat, unde dobânda e de 5,5%.

În criptomonede, nu recomand decât pentru cei care se pricep, pentru că se pot pierde bani foarte repede, iar la bancă primeşti dobândă 2-3% maxim.

În aur se câştigă, dar pe termen lung. Şi la bursă merită, dar doar pe acţiunile care ţin de utilităţi, în principal”, a mai precizat Adrian Negrescu.

 

Untitled collage 8 - Cum gestionăm banii în vremuri de război? Specialiștii ne explică! Cât e azi 1 euro!

O constatare recentă a specialiștilor este faptul că românii sunt tot mai interesați de valută. Indiferent că vorbim de sume mici, care să acopere cheltuielile pe termen scurt sau de sume foarte mari pentru cei mai norocoși, cert este că băncile s-au pus în funcțiune logistică necesară pentru a acoperi cererea.

În cazul în care aveți de gând să schimbați o sumă de bani în perioada următoare sau poate aveți nevoie de valută pentru o excursie de exemplu, mai jos este prezentat cursul valutar de astăzi.

Pentru astăzi, 25 martie, cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,9489 lei, în scădere faţă de joi, când ajunsese la 4,9490 lei. Se pare că euro este în scădere vineri cu 0,0001 bani, iar moneda naţională a înregistrat o uşoară creştere.

Dolarul american a ajuns vineri la 4,4961 de la 4,5050, valoare înregistrată joi, ceea ce înseamnă o scădere de 0,0089.

Gramul de aur a crescut astăzi cu 2.2516 lei, astfel a ajuns la valoarea de 281.7225 lei. În timp ce în ziua precedentă, gramul de aur valora 279.4709 lei.

Indicele ROBOR calculat la 3 luni a ajuns la 4.56%, crescut cu +0.01, cel calculat la 6 luni a rămas la 4.65%, iar cel calculat la 12 luni a rămas la 4.72%.

 

peiete financiare specialistii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole