Cardul de energie. Peste 1,5 milioane de familii au achitat facturi în valoare totală de 352 milioane lei

de | 06.04.2023 19:04 | Național, Economic, Știri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) precizează că în perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, peste 1,5 milioane de familii din România și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Valoarea totală a plăților efectuate la oficiile poștale, factorii poștali sau online este de 352 milioane lei.

”Am depășit, zilele acestea, pragul de 1,5 milioane de beneficiari care au făcut plăți prin cardul de energie. Procesul s-a fluidizat, iar pe măsură ce se emit facturi numărul plăților crește considerabil. Avem 500.000 plăți într-o săptâmănă, ceea ce ne confirmă că programul este implementat cu succes. Reamintesc faptul că acceptăm și facturi restante, dar condiția este ca ele să nu fie emise mai devreme de 1 ianuarie 2023, iar perioada de facturarea ce poate fi luată în calcul este maxim luna octombrie 2022. Sunt bucuros că și plata facturilor la lemne funcționează corespunzător, avem deja peste 4.000 astfel de facturi platite, beneficiarii primind numerar sumele. Mai sunt încă trei luni pentru utilizarea primei tranșe de 700 lei din ajutorul aferent acestui an și mă bucur să constat buna mobilizare a Poștei Române în toată această perioadă de implementare a programului. Prezența factorilor poștali în teren este un sprijin important pentru beneficiarii care nu se pot deplasa la oficiile poștale sau care nu pot accesa platforma de plăți online. În total, 430.000 familii și-au plătit facturile fără să se deplaseze”, a declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul MIPE.

Cele mai multe plăți, în Iași, București și Prahova

Cele mai multe plăți cu cardurile de energie au fost făcute în Iași (240.000), București (211.000) și în Prahova (191.000), se arată în comunicatul transmis de MIPE. Până în prezent, 2.110.134 de carduri de energie au ajuns la românii vulnerabili. Urmează ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluționează anchetele sociale, până în prezent fiind solicitate peste 10.000.

Potrivit MIPE, în situația în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, se recomandă:

  • reglementarea juridică a situației reale;
  • solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

”Numărul total de beneficiari ai acestei măsuri este de 4 milioane de persoane, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”, arată cei de la MIPE în comunicatul transmis.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit un ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii. Platforma pusă la dispoziție de Poșta Română pentru plăți online poate fi accesată aici, iar ghidul pentru plata online facturilor poate fi găsit aici.

Informații detaliate despre cardurile de energie, precum și îndrumări pot fi obținute la call center-ul Poștei Române: 0319966.

Sursă foto: Facebook MIPE.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Uzina Dacia își întrerupe activitatea! Cât timp vor sta angajații acasă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ultimele articole