Cetățeni străini și minori depistați cu nereguli pe aeroporturi

de | 06.05.2024 12:28 | Național, Lifestyle

De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au efectuat 170.953 de verificări în aplicația eDAC, aproximativ 36.091 doar în ultima săptămână. De altfel, potrivit informării celor de la Poliția de Frontieră Română, mai mulți cetățeni străini și minori au fost depistați cu nereguli pe aeroporturi în ultima săptămână.

Aplicația eDAC este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră. Este un instrument foarte util care permite efectuarea verificărilor într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen.

Iată ce au descoperit polițiștii de frontieră

Un exemplu în acest sens este cazul din data de 03 mai 2024, de la Aeroportul Craiova, unde, la ora 19:20, o echipă formată din trei polițiști de frontieră a verificat o persoană de sex feminin, cetățean român, care însoțea o minoră. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că minora nu îndeplinește condițiile legale pentru a putea ieși din România, fapt pentru care i-a fost întreruptă călătoria. Persoana însoțitoare și-a continuat călătoria, iar minora a fost predată unui membru al familiei.

”Nu este însă singurul caz. Au mai fost două cazuri cu cetățeni români minori care aveau documentele de călătorie expirate, un caz unde adultul care însoțea minorul nu avea procură din partea tatălui, dar și unul unde minorul nu deținea un document de călătorie (avea doar certificatul de naștere). Acestora nu li s-a permis ieșirea din țară”, se mai arată în comunicatul publicat.

De asemenea, de la integrarea în Spațiul Schengen cu cele două frontiere, aeriană și maritimă, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen. Totuși, polițiștii de frontieră desfășoară, împreună cu cei de la poliție, imigrări și jandarmerie, acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, utilizând în acest scop aplicația eDAC.

”Cu ajutorul acesteia, în ultima săptămână, în incinta aeroporturilor au fost constatate următoarele cazuri:

– 6 cetățeni străini cu ședere ilegală, din care patru având permisul de ședere valabil, însă contractual individual de muncă încetat de peste 90 de zile, dar și un cetățean român care avea emis de către o instanță din România un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Cel mai recent caz este cel din 04.05.2024, din jurul orei 15:00, când o patrulă formată din doi polițiști de frontieră, în timp ce desfășurau atribuțiile de serviciu în Aeroportul Henri Coandă București, a depistat o persoană de sex masculin care le-a generat suspiciuni prin prezența în zonă. În continuare, colegii noștri au procedat la legitimarea și identificarea celui în cauză, stabilind că este cetățean din Bangladesh. În urma verificărilor efectuate de lucrătorul de la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a constat faptul că persoana se afla în ședere ilegală în România, având permisul de ședere expirat din data de 13.07.2023. De asemenea, contractul de muncă încetase, depășind cele 90 de zile rămase de ședere pe teritoriul României, fapt pentru care persoana în cauză a fost preluată de către lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru luarea măsurilor legale”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Facebook Poliția de Frontieră Română.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cât timp sunt sigure pentru consum ouăle rămase după Paște?

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Craiova | Poliția de Frontieră Română | Schengen

Ultimele articole