Controale ITM Argeș la firmele care vând lemn și materiale de construcții!

de | 28.03.2024 12:55 | Județean, Economic

A venit rândul patronilor din domeniile ,,Fabricare altor produse din minerale nemetalice” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi a materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare” să fie controlate de ITM Argeș.

Astfel, în perioada 18-22 martie 2024, inspectorii de muncă argeșeni au efectuat 45 de controale, care au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

 

WhatsApp Image 2024 03 28 at 08.48.45 1 overlay - Controale ITM Argeș la firmele care vând lemn și materiale de construcții!

Patronii din Argeș-amendați de ITM Argeș pentru punerea în pericol a angajaților și munca la negru

În urma controalelor, au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale, din care 12 în domeniul relațiilor de muncă, respectiv 9 amenzi în valoare totală de 53.500 lei, și 28 în domeniul securității și sănătății în muncă, respectiv 12 amenzi în valoare totală de 46.500 lei.

Potrivit ITM Argeș, au fost identificate și două persoane care desfășurau muncă la negru, neavând încheiate contracte individuale de muncă.

Principalele deficiențe constatate de ITM Argeș

Pe lângă neîncheierea contractului individual de muncă, în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat, inspectorii ITM Argeș au mai găsit și alte deficiențe. Acestea au fost: neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neinițierea negocierii colective la nivel de unitate, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neverificarea periodică a echipamentelor de muncă, neîntocmirea unui plan de prevenire și protecție bazat pe evaluarea tuturor riscurilor existente la locul de muncă, neautorizarea exercitării meseriilor prevăzute de legislația specifică.

Verificările au făcut parte dintr-o campanie națională desfășurată în aceste domenii de activitate.

Obiectivele campaniei au fost:

  • -Identificarea și verificarea agenţilor economici care activează în domeniile „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice”- cod CAEN 23 şi „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi a materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare” – cod CAEN 4673”;
  • Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în  muncă.

Foto: ITM Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Ion Mînzînă: „Începe construcția noului pod de la Poiana Lacului”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges