DNA Piteşti rămâne la coada parchetelor anticorupţie din ţară

de | 10.02.2023 20:00 | Știri, Din ediția tipărită, Eveniment, Județean, Pitești

Săptămâna trecută, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a prezentat bilanţul activităţii în anul 2022. Raportul relevă o creştere a volumului cauzelor soluţionate, însă rămâne la coada parchetelor anticorupţie în ceea ce privește rechizitoriile trimise în instanţă, chiar dacă acestea sunt de două ori mai multe decât în anul anterior.

Piteşti: 4 procurori » 8 dosare.

Oradea: 3 procurori » 51 de dosare

Fără presiunile politice din ultimii ani, care i-au afectat în mod semnificativ activitatea, DNA a început să tureze ceva mai intens motoarele. Pe de altă parte, în multe dintre dosarele de corupţie – unele aflate deja în instanţă, altele încă în instrumentarea procurorilor – cea mai semnificativă influenţă asupra activităţii DNA în  2022 au avut-o deciziile Curţii Constituţionale şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind prescripţia faptelor.

În ceea ce priveşte Serviciul Teritorial Piteşti, rezultatele sunt vizibil mai bune decât cele din 2021, un rol în această evoluţie avându-l, fără îndoială, numirea la conducerea parchetului argeşean anticorupţie a procurorului-şef Marius Ionel Ştefan, precum şi faptul că echipa are un procuror în plus faţă de anul trecut. Însă la fel de clar este că mai e de muncă pentru a readuce DNA Piteşti printre cele evidenţiate la capitolul eficienţă.

Astfel, în 2022, cei patru procurori ai DNA Piteşti au finalizat 8 dosare penale cu 17 inculpaţi – dublu faţă de anul trecut -, 7 prin rechizitorii și unul prin acord de recunoaștere a vinovăției. Din acest punct de vedere, parchetul coordonat de procurorul-şef Marius Ionel Ştefan rămâne ultimul dintre cele 14 servicii teritoriale existente la nivel naţional, clasament dominat copios de DNA Oradea, care, cu doar trei procurori, a încheiat nu mai puţin de 51 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pe parcursul anului trecut, alte şase parchete anticorupţie locale raportând peste 20 de speţe trimise în instanţă.

Prejudicii de peste 2 milioane euro în dosarele DNA Piteşti din 2022

Din cele 7 rechizitorii întocmite în cursul anului 2022 de către DNA Piteşti, 2 rechizitorii au ca obiect principal infracţiuni asimilate infracțiunilor de corupţie (prejudiciu total – 3.165.492 lei), iar 5 rechizitorii au ca obiect principal infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (prejudiciul total – 7.427.663 lei).

Referitor la calitatea inculpaților, printre cei 16 inculpaţi trimiși în judecatăse numără 1 primar la data săvârșirii faptelor (Virgil-Remo Mateescu, fostul primar de la Corbeni), 1 executor judecătoresc (Marius Damaschin), 1 contabil primărie (Elena Groşanu, contabila Primăriei Corbi), 1 responsabil tehnic cu execuția, 1 diriginte de șantier, 2 oameni de afaceri (unul dintre aceştia fiind Sorin Gomoiu), 1 expert juridic privat, 2 economiști societate, 1 studentă, 1 inspector APIA (Cornel Frujină), 1 funcționar public primărie și 1 fermier.

Cantitativ, volumul cauzelor aflate în instrumentarea procurorilor piteşteni a crescut cu 13,94% (286 faţă de 251 cauze în anul 2021), în vreme ce volumul cauzelor soluţionate a crescut cu 14,91% (131 faţă de 114 cauze în anul 2021), iar cel al soluțiilor pe fond emise cu 17,24% (102 faţă de 87 în anul 2021), rămânând nesoluționate 155 cauze, în creștere cu 13,13% (137 cauze în anul 2021).

Din cele 155 cauze rămase nesoluționate, 59 sunt mai vechi de un an de la prima sesizare. În raport, conducerea DNA apreciază calitatea actelor de urmărire penală ca fiind totuşi bună, raportat la faptul că în cursul anului 2022 au rămas definitive hotărâri penale de condamnare într-un număr de 3 cauze, faţă de 8 inculpaţi, 3 inculpați fiind achitați definitiv din motive neimputabile procurorului de caz.

Activitatea DNA Piteşti a fost desfășurată în 2022 cu un procuror-șef serviciu şi trei procurori de execuție, activitatea de judiciar fiind asigurată preponderent de 2 procurori. Volumul mediu de muncă a fost de circa 33 cauze penale soluţionate/procuror, magistraţii mai având în lucru în medie câte 39 cauze.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Dosarul DNA de la Corbi a plecat de la sesizarea primăriței! Anca Baciu a găsit nereguli în contabilitate!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DNA Pitesti | Marius Ionel Ştefan