E OFICIAL! Finlanda vrea să adere la NATO: „Rusia a provocat asta”

de | 12.05.2022 11:43 | Știri, După subiect, Politic

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin, au anunțat, joi, că vor cere „fără întârziere” aderarea la alianța militară NATO.

Această mișcare reprezintă o schimbare majoră în politica de securitate, potrivit Reuters.

Oficialii Finlandei au mai spus că speră ca pașii care vor fi necesari să fie parcurși, la nivel național, pentru aderarea la NATO, să fie făcuți în câteva zile.

În această primăvară a avut loc o dezbatere importantă despre posibiliatea aderării Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru ca parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale cu NATO și statele sale membre, precum și cu Suedia. Am vrut să alocăm spațiul mecesar acestei dezbateri. Acum, când momentul pentru luarea deciziei se apropie, ne declarăm viziunile identice, pentru informarea grupurilor parlamentare și a partidelor. Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei.

Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă. Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că pașii naționali necesari pentru această decizie vor fi făcuți rapid, în zilele următoare”, au transmis președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin printr-o declarație comună.

De asemenea, miercuri, în cadrul unei întrevederi cu premierul britanic Boris Johnson, președintele Finlandei a declarat că aderararea la NATO se face din vina Rusiei:

Dacă Finlanda se va alătura NATO în viitorul apropiat și Rusia se întreabă de ce, răspunsul va fi: Tu ai provocat asta – uită-te în oglindă”, a transmis președintele finlandez.

Amintim că Rusia a transmis, de-a lungul timpului, mesaje de avertizare Suediei și Finlandei împotriva aderării la NATO. Pe 12 martie, ministrul rus de externe amenința spunând că „vor fi consecințe politice și militare serioase” în cazul în care Suedia și Finlanda vor adera la NATO.

Foto CaleaEuropeana.ro

Zelensky: Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Finlanda | NATO | Rusia | Suedia

Ultimele articole